Linkovi

Slikanje i vino - lek za stres


Dvije žene iz Nju Orleansa su prije sedam godina pokrenule mali biznis da bi pomogle susjedima da se lakše suoče sa stresom zbog posljedica uragana Katrina.

Kompanija dvije preduzjetnice, koja kombinuje slikanje i malo vina, postala je jedna od najbrže rastućih franšiza širom Sjedinjenih Država.

Zvanično otvaranje najnovije franšize ateljea “Slikanje uz vino” (Painting with a Twist). Ceremoniji u Ešburnu, u državi Virdžinija, prisustvovali su i osnivači: Keti Dino i Rene Maloni.

"Mislile smo da ćemo imati samo jedan atelje u našem rodnom gradu Mendevil, u Luizijani. Sada se naš biznis proširio na 173 franšize i 26 saveznih država", priča Keti Dino.

Keti i Rene, u to vrijeme nezaposlene majke, upoznale su se u školi svoje djece prije sedam godina.

"Tražile smo načine kako da vratimo malo boje našoj zajednici. Naše područje još se oporavljalo od posljedica uragana Katrina. Zatim smo došle na ideju o časovima brzog slikanja, što je bilo veoma zabavno. Ljudima se mnogo svidjelo, zbog čega smo odlučile da započnemo mali biznis", kaže Dino.

Njihov atelje obezbjeđuje boje, platna, četkice, instruktore za slikanje. Imate i opciju da to kombinujete sa vinom ili pivom.

"Dobra stvar je što ne morate da budete umjetnik. Možete da dođete ovdje bez ikakve predstave o slikanju. U ateljeu je umjetnik koji će vas za dva do tri sata naučiti kako da slikate. I to je razlika", priča Rene Maloni.

Njihov prvi čas 2007. pohađalo je samo sedmoro ljudi. Međutim, posao se razvijao postepeno i dvije godine kasnije, Dino i Maloni su odlučile da razgranaju svoj biznis.

"Slikari i klijenti, koji su nas često posjećivali, raspitivali su se o ovakvim ateljeima u njihovim gradovima. Smatrali su da bi trebalo da imamo franšize, zbog čega su prve tri upravo otvorile naše mušterije", objašnjava Maloni.

Danas ima oko 200 kompanija koje organizuju okupljanja sa slikanjem i pićem. Časopis “Preduzetnik” proglasio je “Slikanje uz vino” najboljom franšizom u tom sektoru ove godine.

"Razlika između prosječnog i uspješnog biznisa je strast s kojom pristupate poslu. Ako volite ono što radite, to za vas više i nije posao", zaključuje Maloni.

Ove poslovne žene ponosne su što njihova kompanija doprinosi otvaranju radnih mjesta.

"Zapošljavamo najveći broj umjetnika u Sjedinjenim Državama, izvan školskog sistema. U našim franšizama, trenutno radi blizu hiljadu umjetnika", kaže Dino.

Maloni ističe da je ulaganje u zajednicu i dalje ključni element njihovog poslovnog modela.

"Jednom mjesečno, svi ateljei u našem sistemu udružuju se sa nekom nevladinom organizacijom u svom području. Do danas smo prikupile više od million dolara za te organizacije širom zemlje. To je vjerovatno jedno od stvari na koju smo najviše ponosni", kaže Maloni.

Maloni i Dino očekuju da će do kraja godine biti otvoreno 50 novih ateljea širom zemlje, dok pokušavaju da se probiju i na međunarodno tržište.

XS
SM
MD
LG