Linkovi

Raste količina „gasova staklene bašte“


Raste količina gasovai koji izazivaju efekat staklenika u atmosferi
Raste količina gasovai koji izazivaju efekat staklenika u atmosferi

Zabrinutost izaziva ne samo uticaj ovih gasova na temperaturu već i njihov uticaj na vodeni ciklus.

Svetska meteorološka organizacija je saopštila da je koncentracija tri vodeća zagadjivača atmosfere porasla u 2012. do najvišeg nivoa u istoriji.

Pomenuta agencija UN-a je saopštila da su nivoi ugljen dioksida i metana svake godine sve viši i da to sve više utiče na klimatske promene.

Generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije Mišel Žarod kaže:

„Zabrinuti smo ne samo zbog uticaja ovih gasova na temperaturu - što je važno - već i zbog uticaja na vodeni ciklus: više suša odnosno više poplava u drugim delovima sveta.

Zabrinuti smo zbog uticaja na neke ekstremne vremenske nepogode kao i na nivoe mora i okeana. Često imamo tendenciju da se fokusiramo na temperature, ali ne bi trebalo da zaboravimo da ima i drugih stvari i da će, što duže budemo čekali na akciju, naravno biti teže da se ostane ispod te granice i da će uticaj na mnoge zemlje biti veći, što znači da će prilagođavanje biti skuplje.“

Povećanje nivoa štetnih gasova ugrožava mogućnost postizanja cilja UN-a da se globalno zagrevanje ograniči na dva stepena Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa.

Izveštaj o efektima takozvanih „gasova staklene bašte“ objavljen je uoči sastanka u Varšavi o klimatskom sporazumu, kome će prisustvovati izaslanici iz više od 190 zemalja. Počevši od naredne nedelje oni će diskutovati o pravno obavezujućem globalnom sporazumu da se do 2015. efekat tih gasova smanji.

Ukoliko se uslovi ne izmene i globalno zagrevanje nastavi da se ubrzava, Svetska meteorološka organizacija predvidja da bi do 2100. godine prosečna temperatura na zemlji mogla da poraste za čak 4,6 stepena Celzijusa.
XS
SM
MD
LG