Linkovi

Cipras podneo ostavku


Grčki premijer Aleksis Cipras u kancelariji predsednika Prokopisa Pavlopuljosa kome je uručio ostavku 20. avghusta 2015.
Grčki premijer Aleksis Cipras u kancelariji predsednika Prokopisa Pavlopuljosa kome je uručio ostavku 20. avghusta 2015.

Grčki premijer Aleksis Cipras danas je iznenada podneo ostavku u pokušaju da učvrsti svoj položaj na prevremenim parlamentarnim izborima, koji bi trebalo da se održe 20. septembra.

U obraćanju naciji na televiziji Cipras je rekao da želi da stavi pred grčki narod još jednom sve što je uradio kako bi birači ponovo mogli da odluče.

Cipras je bio predsednik vlade svega sedam meseci, a ovim potezom pokušava da uguši pobunu unutar svoje levičarske stranke Siriza i osigura podršku javnosti za paket pomoći, treći takve vrste za Grčku od 2010, koji je ovog puta sam ispregovarao sa evropskim kreditorima.

Protivnici unutar Sirize ga optužuju da nije ispunio obećanja iz svoje izborne kampanje da će okončati mere štednje koje su Grčkoj nametnuli kreditori kao uslov za dodatnu finansijsku pomoć. Umesto toga, Cipras je pristao na povećanje poreza i smanjenje penzija kako bi izdejstvovao najnoviji paket pomoći u vrednosti od 95 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG