Linkovi

Trojka ponovo u Grčkoj


Jorgos Provopulos, guverner Grčke banke

Članovi takozvane "trojke" sastali su se sa grčkim ministrom finansija Janisom Sturnarasom, kako bi utvrdili postignuti napredak

Funkcioneri Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda su se danas vratili u Atinu, da bi procenili sprovođenje plana za finansijsku pomoć, dok Grčka vlada istovremeno umanjuje izglede za zatvaranje radnih mesta u javnom sektoru.

Članovi takozvane "trojke" - Evropske unije, MMF-a i Evropske centralne banke, sastali su se sa grčkim ministrom finansija Janisom Sturnarasom, kako bi utvrdili postignuti napredak u privatizaciji, poreskoj reformi, rekapitalizaciji banaka i koracima koji se preduzimaju za smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru.

Medjunarodne kreditne institucije su u decembru odobrile pomoć, pošto je grčka koaliciona vlada prihvatila mere štednje, na osnovu kojih Atina planira da ove godine ostvari prvi primarni budžetski suficit posle 2002. U šestoj godini recesije, Grčka je pristala da do 2015. smanji broj zaposlenih u javnom sektoru za 150 hiljada i da izmedju ostalog zapošljava jednu osobu na svakih deset koje odlaze u penziju.
XS
SM
MD
LG