Linkovi

Unutrašnje podele u Sirizi


Članovi ekstremno levog krila vladajuće grčke Sirize, premijera Aleksisa Ciprasa, formiraju novu partiju jer su razočarani što Cipras nije ispunio obećanja.

Članovi ekstremno levog krila vladajuće grčke Sirize, premijera Aleksisa Ciprasa, formiraju novu partiju. Dvadeset pet članova navelo je da podela predstavlja rezultat njihovog razočarenja time što Cipras nije ispunio obećanje da neće primeniti nove mere štednje u zamenu za pomoć Evropske unije.

Cipras napušta položaj, ističući da se snažno borio da održi obećanje i da se zalagao za najbolji dogovor koji je bio moguć.

Odlazeći grčki premijer obavestio je predsednika Prokopisa Pavlopulosa o svojoj ostavci u četvrtak uveče i zatražio da se održe vanredni izbori 20. septembra, samo sedam meseci posle preuzimanja dužnosti.

"Želeo bih da podnesem ostavku vlade i želeo bih da izrazim svoje uverenje da je potrebno da ustavni proces bude pokrenut odmah, tako da bismo mogli što je pre moguće i civilizovano da izadjemo na izbore, kako bi grčki narod mogao da odluči kojim putem bi zemlja trebalo da bude izvedena, bezbedno i brzo, van krize", rekao je Cipras.

Na ulicama Atine, neki građani Grčke pitaju se da li će izbori dovesti do političke stabilizacije.

"Nema razloga za zabrinutost. Sledeća osoba koja pobedi na izborima učiniće isto kao i prethodna. Na žalost, mi smo se navikli na takvu situaciju", smatra dizajnerka nakita, Angeliki Galudi.

Najnoviji dogovor o pomoći je treći paket za Grčku u poslednjih 5 godina, koji je spasio zemlju od bankrotstva i isključenja iz 19-očlane evrozone.

XS
SM
MD
LG