Linkovi

Papandreu odustao od referenduma


Grčki premijer Jorgos Papandreu saopštava odluku o odustajanju od referenduma o prihvatanju uslova finansijske pomoći EU, Atina, 3. novembar 2011.

Evropski lideri pozdravljaju odluku grčkog premijera da odustane od referenduma povodom međunarodnog plana za pomoć njegovoj zemlji.

Jorgos Papandreu predomislio se pošto su lideri Nemačke i Francuske Angela Merkel i Nikola Sarkozi jasno stavili do znanja da neće dozvoliti da unutrašnje političko trvenje u Grčkoj dovede u opasnost opstanak evrozone. Istovremeno, lider grčke opozicije Antonis Samaris pozvao je Papandreua da podnese ostavku i ponovio apel za zakazivanje preveremenih izbora, pred sutrašnje glasanje o popverenju vladi.

Papandreu je održavanje prevremenih izbora ocenio kao "katastrofu" i poručio da Grčka mora da počne da primenjuje plan Evropske unije koji sadrži veoma nepopularne mere štednje. Sev se to dogodilo pošto je Papandreu svom kabinetu rekao da će odustati od referenduma, jer je opozicija promenila mišljenje i podržala plan Evropske unije.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozvao je na jedinstvo u Grčkoj i upozorio da bez adekvatnog odgovora vlada neće imati novca za finansiranje škola, bolnica i svih ostalih osnovnih državnih funkcije.

XS
SM
MD
LG