Linkovi

Demonstracije u Atini


Sukob demonstranata i policije u Atini, 10. februara 2012.
Sukob demonstranata i policije u Atini, 10. februara 2012.

Nezadovoljstvo zbog novih zahteva Evropske Unije, zajedno sa još jednom rundom mera štednje, dovelo je do protesta i sukoba izmedju demonstranata i policije u Grčkoj, kao i do jačanja antinemačkog raspoloženja.

Na ulicama Atine danas su bacani Molotovljevi kokteli, a korišćene su i patrone suzavca i kamenice, dok su se gnevni demonstranti sukobljavali sa policijom u punoj opremi. Na drugim mestima, demonstranti su, držeći se za ruke, mirno protestovali ali je nezadovoljstvo bilo vidno.

Vlada premijera Lukasa Papadimosa saopštila je da Grčka ima malo izbora i da mora da prihvati teške mere uz paket pomoći Evropske Unije od 172 milijarde dolara. Glasanje u parlamentu o novim merama štednje zakazano je za nedelju.

Zakonodavci su se već dogovorili da smanje iznos minimalnog dohotka za 22 odsto i eliminišu 15 hiljada radnih mesta u državnoj službi. Medjutim, plan je izazvao neslaganje čak i u vladajućoj koaliciji u kojoj je lider desne Laos partije Jorgos Karacaferis nazvao nove uslove EU „poniženjem“, koje je nametnula Nemačka. Lider Nove demokratije, Antonis Samaras rekao je da razume emocionalni odgovor ali je insistirao da Grčka nema drugo rešenje.

XS
SM
MD
LG