Linkovi

Olimpijada 2004. doprinela krizi?


Ceremonija predaje Olimpijskog plamena u Atini, 17. maj 2012
Ceremonija predaje Olimpijskog plamena u Atini, 17. maj 2012

Osam godina kasnije, atinski Olimpijski park je napušten, zarastao korovom i zatvoren za javnost.

Dok se London priprema da bude domaćin ovogodišnjih Olimpijskih igara, iskustvo Atine od pre osam godina, moglo bi da pruži neke otrežnjujuće lekcije. Mnogi olimpijski objekti su sada zarasli u korov ili napušteni. Mnogi Grci – čak i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta – kažu da je organizovanje Igara 2004, doprinelo grčkoj dužničkoj krizi.

Nekada je to bio teren snova, na kojem su se najbolji sportisti sveta nadmetali u duhovnoj postojbini Olimpijade. Osam godina kasnije, atinski Olimpijski park je napušten... zarastao korovom i... zatvoren za javnost. Arena za mačevanje je sada oronulo skladište.

Izgradnja staze za nadmetanja u kanuu je koštala milione dolara, a voda je pumpana iz veštačkog jezera. Jezero se isušilo. Odbačene cevi su na ivici parka. Manolis Trikas, savetnik u atinskom predgrađu Elenikon, pored parka, jadikuje zbog – kako kaže – izlišnosti Olimpijade 2004.

„Sve to je bilo povezano sa potrošnjom da bi se zaradilo na olimpijskom fenomenu i da bi se napravili reklamni spotovi za prodaju proizvoda. Nažalost, Olimpijske igre su bile katastrofalne za Grčku.“

Predsednik Međunarodnmog olimpijslog komiteta, Žak Rog, izjavio je prošle godine za grčke novine da je atinska Olimpijada povećala dužnički problem zemlje. Grčka vlada procenjuje da je koštala 11 milijardi dolara. Ali to ne obuhvata druge projekte koji su poručeni ili ubrzani u vreme Igara 2004 – uključujući i novi metro i tramvajski sistem i novi aerodrom i autoput.

Na ivici Olimpijskog parka, bivše članice bezbol reprezentacije Grčke iz 2004, treniraju za svoj sledeći meč. Grčka Amerikanka Luiza Šarp je učestvovala na atinskim Igrama. Ona smatra da bi olimpijske objekte trebalo sačuvati.

„Ti objekti su veoma lepi, veoma skupi i žalosno je da to niko ne može da promeni i čak zaradi.“

Vlada bi htela da proda ovo zemljište privatnim kompanijama. Nekoliko firmi je izrazilo interesovanje, uključujući i jednu iz Katara, koja bi htela to da pretvori u veliku kockarnicu, sa ogromnim hotelom i aerodromom za privatne avione. Lokalni savetnik Manolis Trikas ima drugačije ideje. On i tim meštana su počeli da sade masline. Hteli bi da vrate park prirodi – i ljudima.

„Tokom ovog perioda finansijske krize, rešenje je sađenje – čak i u ovim malim količinama - da bi se predupredila glad. Verujemo da nas akumulacija novca neće izvući iz ove vrste krize, ali će nam pomoći mreža solidarnosti.“

London se priprema da bude donmaćin Igara 2012 - po ceni od oko 14 milijardi dolara. Stanovnici Elenikona kažu da bi atinsko iskustvo trebalo da bude upozorenje na neuspešno olimpijsko nasleđe.
XS
SM
MD
LG