Linkovi

Neizvesni pregovori Grčka - EU


Grčki ministar finansija, Janis Varufakis i komesar za ekonomska i finansijska pitanja EU, Pjer Moskovisi na marginama ministarskog sastanka u Rigi, 24. april 2015.

U letonskoj prestonici Rigi danas je počeo dvodnevni sastanak ministara finansija zemalja evrozone u čijem fokusu su dužnički problemi Grčke.

Ministri su uoči sastanka izdali oštro upozorenje Atini da neće biti dodatnih tranši finansijske pomoći ukoliko se grčka vlada ne obaveže da u potpunosti sprovede zahtevani paket reformi.

Grčki ministar finansija Janis Varufakuis nastojao je da pruži uveravanja svojim kolegama da će reforme biti sprovedene. On je, medjutim, prethodno na svom blogu upozorio da ne bi trebalo vršiti dodatni pritisak na njegovu zemlju, rekavši da Grci ne bi podneli dodatne budžetske rezove.

Vlada u Atini se u načelu protivi smanjenju penzija mada je Varufakis rekao da će sporazum, iako težak, ipak biti postignut. Neki investitori već nagoveštavaju da bi trebalo sačekati sledeći sastanak ministara evrozone 11. maja, mada su neki zvaničnici te grupe već izjavili da ni tada nije realno očekivati postizanje sporazuma.

XS
SM
MD
LG