Linkovi

Sutra vanredni sastanak EU i Grčke


Grčki ministar finansija Janus Varufakis
Grčki ministar finansija Janus Varufakis

Grčki funkcioneri će sutra pokušati da uvere ministre inostranih poslova Evropske unije na vanrendom sastanku u Briselu da je vlada spremna da sprovede neophodne reforme kako bi medjunarodni kreditori oslobodili novu tranšu kredita Atini ....

... u vrednosti od osam milijardi i dve stotine miliona dolara. Dugom ophrvanoj Grčkoj su potrebna sredstva da izadje u susret kranjem roku koji pada 30. juna i plati MMF-u otplatu u vrednosti od milijardu i osam stotina miliona dolara. .

Neki ljudi na ulicama Atine strahuju da će vlada predložiti mere štednje što zahtevaju medjunarodni kreditori, uključujući smanjenje penziju. Mnogi gradjani smatraju da je smanjenje penzija veliki problem, ali nisu sigurni da postoji bilo kakav prostor za manevrisanje. Samit je sazvan pošto multi-nacionalni razgovori u četvrtak o uslovima tekućeg paketa finansijske pomoći u vrednosti od sedamnaest milijardi i 500 miliona dolara nisu urodili plodom.

Grčka je juče saopštila da vlada nosi novi predlog na sutrašnji vanredni sastanak. U medjuvremenu francuski predsednik Fransoa Oland je danas novinarima u Milanu, posle susreta sa italijanskim premijerom Mateom Renzijem rekao da se moraju preduzeti sve raspoloživee mere da se Grccka zadrži u Evrozoni.

XS
SM
MD
LG