Linkovi

Grčka će da traži produženje pomoći


Nemački ministar finansija, Volfgang Šojble i njegov grški kolega, Janis Varufakis na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu, 5. februara 2015.

Nova grčka vlada je nagovestila da želi da produži sadašnji zajam u iznosu od više od 270 milijardi dolara, ali bez uslova i mera štednje na koje je pristala bivša vlada desno od centra.

Medjutim, Nemačka koja je glavni kreditor reagovala je skeptično, dok je Evropska komisija saopštila da će sačekati grčki zahtev. Nemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je da Grčka ne bi trebalo da traži produženje pomoći ukoliko ne sprovede tražene reforme.

Američki sekretar za finansije Džejkob Lu je u telefonskom razgovoru sa grčkim kolegom Janisom Varufaksiom savetovao da Grčka postigne kompromis o produženju pomoći i da pronadje konstruktivan put napred u saradnji sa Evropskom unijom i MMF-om. Lu je dodao da bi neuspeh da se postigne novi sporazum značio dodatne teškoće za Grčku, dok neizvesnost ne bila dobra za Evropu. Američki zvaničnik je takodje rekao Varufakisu da će Sjedinjene Države zatražiiti od grčkih kreditora da postignu sporazum sa Atinom.

XS
SM
MD
LG