Linkovi

EU: Ključan korak ka novom zajmu


Evropski komesar za finansije Oli Ren (arhivski snimak)
Evropski komesar za finansije Oli Ren (arhivski snimak)

Grčka je sebi osigurala novih 130 milijardi, poruka je kakva se čita izmedju redova reakcija Brisela na jučerašnje usvajanje drugog po redu paketa mjera od strane grčkog parlamenta. Istovremeno, upozorava se da nasilje, kakvo se vidjelo na ulicama Atine, nije put za rješavanje grčkih problema.

U Briselu su sa olakšanjem dočekali vijest da je grčki parlament usvoji novi paket mjera štednje, konsolidacije koja će značiti nova rezanja budžetskih davanja i radnih mjesta ali, na uži rok, stvoriti uslove za vraćanje Grčke kontrolisanoj potrošnji i održivom razvoju.

“U ime Evropske komisije, pozdravljam pozitivno glasanje grčkog parlameta o drugom programu za Grčku. Glasanje je izraz odlučnosti da se stavi tačka na spiralu neodrživih javnih troškova. Kao što je euro-grupa prošle sedmice najavila, ovaj program će biti podržan do sada nezabilježenom finansijskom podrškom grčkih partnera, što je izraz njihove neprekinute solidarnosti i istinske brige. Evropska komisija ostaje snažno opredjeljena za finansijsku podršku grčkoj upravi na terenu, kako bi se postigli ciljevi u vezi sa povratkom na održiv rast i zapošljavanje”, kazao je evropski komesar za finansije Oli Ren.

Evropski komesar priznaje da je posljednjih sedmica bilo tenzija izmedju Grčke i njenih partnera, što će reći i Evropske komisije, jer su jedni bili na kraju nerava i snaga, ne znajući šta više činiti da se spasi brod koji tone i u kojem sjede, dok su drugi uporno insistirali da se ispuni obećano- naprave rezovi koji će grčki deficit straviti ispod tri posto bruto-nacionalnog dohotka. On poručuje kako Brisel razumije- povratak na put stabilnosti, rasta i otvaranja novih radnih mjesta traži vrijeme i žrtvu. Model kakav je država slijedila mora biti zaboravljen, a na putu stabilizacije grčki narod može i treba da računa na Evropu, porulio je komesar Ren. On uz ovo osudjuje nasilje na atinskim ulicama.

“Želim se pridružiti grčkoj vladi u osudi neprihvatljivog nasilja kakvo smo juče vidjeli u Atini. Pojedinici odgovorni za nasilje ne predstavljaju većinu Grka koji su istinski zabrinuti za budućnost svoje zemlje i pokazuju opredjeljenost i uzdržanost”.

Slično stavu kakav se često čuje sa evropskih adresa, komesar Ren je ustvrdio kako bi plan B za Grčku, tačnije njen bankrot, bio daleko teži i bolniji za sve od sadašnjih napora da se država stavi na noge.

“Mišljenja ekonomista su podijeljena, ali mislim da je to uvijek tako. Po mojem mišljenju, a i ja imam nekog ekonomskog obrazovanja, bankrot Grčke bi bio puno gori, sa razornim posljedicama za grčko društvo, posebno za one koji su najslabiji, najranjiviji njegovi članovi. Imalo bi to i veoma negativnu lančanu reakciju na cijelu evropsku ekonomiju. Zato je za Grčku puno bolje pokazati neophodnu političku opredjeljenost kako bi pokazali da se ovaj program može primjeniti i to tako da se smanji dug i stvore uslovi za povratak održivom razvoju i zapošljavanju.”

Zbog svega toga, komesar Ren, koji je danas izrazio i stav Evropske komisije, vjeruje da je Grčka načinila ključni korak prema odobravanju 130 milijardi eura finansijske podrške. Konačnu riječ daće ministri finansija eurozone koji se u srijedu, vanredno, okupljaju u Briselu.

XS
SM
MD
LG