Linkovi

Venizelos: Moguć dogovor o vladi


Lideri Nove demokratije i PASOK-a, Antonis Samaras i Evangelos Venizelos
Lideri Nove demokratije i PASOK-a, Antonis Samaras i Evangelos Venizelos

Lider PASOK-a najavio je da bi njegova stranka mogla da sutra postigne dogovor sa Novom demokratijom i strankom Demokratske levice

Vodja grčkih socijalista Evangelos Venizelos izjavio je da se stranački lideri u Grčkoj nadaju da će koaliciona vlada biti formirana do srede u podne, posle puna dva dana razgovora.

Venizelos je najavio da bi njegova stranka PASOK mogla da, trećeg i poslednjeg dana pregovora, postigne dogovor sa konzervativnom Novom demokratijom, i strankom Demokratska levica. Grčki predsednik dao je lideru Nove demokratije Antonisu Samarasu rok do srede da formira koaliciju, pošto je njegova stranka osvojila najviše mandata na nedeljnim parlamentarnim izborima.

PASOK je završio na trećem mestu po broju glasova, ali se pridružio Novoj demokratiji u podršci evropskom spasavanju Grčke. Venizelos se u Atini sastao sa liderima Demokratske levice, koja se protivi tom planu, na razgovorima koje je opisao kao “konstruktivne.”

Radikalna levičarska stranka Siriza, koja se protivi planu spasavanja grčke ekonomije od strane Evropske unije, odbija da se pridruži koaliciji. Njen lider Aleksis Cipras rekao je da je Grčkoj potrebna snažna opozicija i da će istorija pokazati da su finansijsko spasavanje, i oštre mere štednje koje to podrazumeva, bili pogrešan izbor za Grčku.

Nova demokratija osvojila je 129 od 300 mesta u parlamentu, Siriza je bila druga sa 71 mandatom, a PASOK je osvojio 33 poslaničkih mesta.
XS
SM
MD
LG