Linkovi

Siriza veliki pobednik izbora u Grčkoj

  • Glas Amerike

Lider opozicione, levičarske, grčke stranke Siriza, Aleksis Cipras, Atina, 25. januar, 2015.

Lider levičarske stranke Siriza Aleksis Cipras poručio je nakon večerašnje ubedljive pobede na vanrednim izborima u Grčkoj da je došao kraj petogodišnjoj štednji i, kako je naveo, poniženju i patnji, koje su nametnuli međunarodni zajmodavci.

Na osnovu prebrojanih oko 60 odsto glasova, Siriza je osvojila 149 od 300 mesta u parlamentu, sa 36,1 odsto, oko osam procenata više od konzervativne Nove demokratije premijera Antonisa Samarasa koji je priznao poraz i čestitao Ciprasu.

Dok se čekaju konačni rezultati, 40-to godišnji Cipras na putu je da postane predsednik prve vlade u eurozoni koja se otvoreno protivi merama štednje koje su Evropska unija i Međunarodni monetarni fond nametnuli Grčkoj, kao uslov za ekonomsku pomoć.

"Grčka za sobom ostavlja katastrofalnu štednju, strah i samovlašće, ostavlja za sobom petogodišnje poniženje", rekao je Cipras hiljadama pristalica u Atini.

Evropski lideri saopštili su da Grčka mora da poštuje uslove dogovora o zajmu od 240 milijardi eura, ali je lider Sirize tokom predizborne kampanje obećavao da će ponovo pregovarati o ogromnom dugu zemlje, što nagoveštava mogućnost velikog sukoba za partnerima u eurozoni.

Cipras je naglasio da će sarađivati sa liderima eurozone na pronalaženju poštenog i obostrano korisnog rešenja, ali da mu je na prvom mestu grčki narod. "Naš prioritet biće da zacelimo velike rane koje je nanela kriza, ali pre svega da povratimo izgubljeno dostojanstvo", poručio je Aleksis Cipras.

Ukoliko Siriza ne osvoji apsolutnu većinu, Cipras će pokušati da formira koaliciju sa manjim stranakama ili da postigne sporazum koji bi omogućio formiranje manjinske vlade, uz podršku drugih u parlamentu. Očekuje se da će odmah početi pregovorima sa liderima manjih levičarskih stranaka.

XS
SM
MD
LG