Linkovi

Novi grčki premijer položio zakletvu


Lider konzervativaca u Grčkoj Antonis Samaras podneo je zakletvu na položaj premijera novo formirane koalicione vlade

Lider konzervativaca u Grčkoj Antonis Samaras podneo je zakletvu na položaj premijera novo formirane koalicione vlade koja namerava da ponovo pregovara o uslovima medjunarodnog paketa finansijske pomoći Atini.

Tri političke stranke – Samarasova Nova demokratija, Demokratska levica i socijalistički Pasok – postigli su sporazum o koalicionoj vladi ranije danas posle dva i po dana pregovora. Samaras se potom sastao sa grčkim predsednikom Karoljosom Papuljasom pre ceremonije polaganja zakletve.

Lider stranke Pasok, Evangelos Venizelos, rekao je novinarima da će detalji o novoj vladi biti saopšteni kasnije tokom dana.

Nova demokratija je osvojila 129 od 300 mesta na nedeljnim parlamentarnim izborima, ali pošto nije imala apsolutnu većinu, bila je primorana da pregovoara o koalicionoj vladi sa Pasokom i Demokratskom levicom. Te tri stranke podržavaju paket medjunarodne finansijske pomoći za grčku posustalu ekonomiju, ali žele da ponovo pregovaraju o uslovima paketa koji su ponudili EU i MMF.

Stranka Siriza, koja je zauzela drugo mesto na izborima, protivi se paketu pomoći i odbila je da se priključi koaliciji. Njen lider kaže da Grčka mora da ima jaku opoziciju i da će istorija pokazati da su paket finansijske pomoći i oštro smanjenje troškova bili pogrešni korak za Grčku.
XS
SM
MD
LG