Linkovi

Sve veći problemi Grčke zbog velikog spoljnog duga


Sve veći problemi Grčke zbog velikog spoljnog duga
Sve veći problemi Grčke zbog velikog spoljnog duga

Nastojanja Grčke da stavi pod kontrolu svoj sve veći nacionalni dug suočena su sa još jednom preprekom.

„Fič Rejtings“ - jedna od vodećih agencija za odreživanje kreditnog rejtinga, umanjila je danas status Grčke zbog zabrinutosti da tamošnja vlada neće biti u stanju da plati dug u vrednosti od 70 milijardi dolara. Grčka mora do kraja maja da prikupi 15 milijardi dolara, ali su nervozni investitori doprineli da troškovi vladinih zajmova dostignu rekordno visoki nivo. Smanjeni rejting mogao bi da oteža pokušaje Grčke da dođe do novca. U saopštenju agencije "Fič rejtings" takođe se navodi da će Grčka verovatno morati da prihvati paket pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi danas je izjavio da su zemlje evro zone spremne da pomognu u svakom trenutku.

Međutim, grčki ministar finansija, Jorgos Papakonstantinou rekao je da Grčka namerava da sama otplati svoj dug. Ministar Papakonstantinou nazvao je plan Evropske unije i MMF-a važnom „bezbednosnom mrežom“ i dodao da zvaničnici razmatraju kako bi taj plan delovao, ali je naglasio da grčki zvaničnici nisu uzimali u obzir njegovo aktiviranje.

Grčka nastoji da uveri investitore da će nedavno zavedene mere štednje omogućiti Atini da otplaćuje spoljni dug koji iznosi čak 70 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG