Linkovi

Pomirljiviji ton grčkih lidera


Piles of debris are seen in font of flood-damaged homes in St. Amant, Louisiana, Aug. 21, 2016.
Piles of debris are seen in font of flood-damaged homes in St. Amant, Louisiana, Aug. 21, 2016.

Grčki zvaničnici razgovaraju sa evropskim partnerima o reprogramiranju ogromnog duga i isključuju mogućnost traženja pomoći od Rusije

Uoči novih pregovora Grčke i njenih kreditira, u okviru evropske turneje, grčki minister finansija Janis Varufakis je posle Pariza došao u London gde je razgovarao sa britanskim kolegom Džordžom Ozbornom.

Posle susreta sa grčkim kolegom britanski minister finansija Džordž Ozborn je izjavio da su razgovori bili konstruktivni i da je jasno da svaki zastoj u pregovorima Atine i zemalja evrozone oko grčkog duga predstavlja ogroman rizik za svetsku ekonomiju.

''Grčkom ministru finansija sam rekao da sve strane moraju da se postave odgovorno , ali je potrebno da i zemlje evrozone predlože bolji plan, za otvaranje novih radnih mesta i ekonomski rast jer to je potencijalna pretnja i za britansku ekonomiju. Moramo biti sigurni da ćemo, kako u drugim evropskim zemljama tako i Britaniji, izabrati odgovornast , a ne haos."

Grčki minister finansija otišao je u London da pokuša da dobije podršku pred početak pregovora sa kreditorima o reprogramiranju 240 miliona evra grčkih dugova Evropskoj uniji. U manje od nedelju dana, nova administracija u Atini je zauzela pomirljiviji stav u pregovorima o dugu sa evropskim partnerima.

Prekinula je nekoliko postupaka planirane privatizacije, započela razgovore sa evropskim partnerima oko otpisivanja duga i zadržala čvrst stav u prvim razgovorima koje je posle prošlonedeljnih izbora vodila sa predstavnicima evrozone.

U međuvremenu, portparol Evropske komisije Margaritis Šinas je na konferenciji za novinare izjavio da će se novi grčki premijer Aleksis Cipras, u sredu sastati sa predsednikim Evropske komisije Žanom Klodom Junkerom:

"Evropska komisija je i dalje u bliskom kontaktu sa grčkom vladom.Premijer Cipras je pozvao predsednika Junkera u subotu i mogu da potvrdim da grčkog premijera očekujemo ovde u sredu. "

Šinas je rekao novinarima da je komisija spremna da sasluša konkretan plan grčke vlade i da očekuje da će razgovori o sledećim koracima biti konstruktivni.

U današnjem obraćanju, posle razgovora na Kipru sa predsednikom Nikosom Anastasiadesom, grčki premijer Aleksis Cipras je rekao da je predan pregovorima sa evropskim partnerima i da isključuje mogućnost da traži pomoć od Rusije. Grčki narod očekuje da on pregovara sa kreditorima evrozone, rekao je Cipras, ali u evropskim okvirima.

Grčka vlada je takodje dobila podršku predsednika SAD, Baraka Obame da sprovede nove pregovore o paketu pomoći u vrednosti od 240 milijardi evra, uprkos protivljenju Nemačke.

Američki predsednik je u jučerašnjem intervjuu za CNN rekao „ne možete nastaviti da vršite pritisak na zemlje koje su usred ekonomske depresije“, i dodao, „u jednom trenutku mora se sprovesti strategija rasta kako bi Grčka platila svoje dugove i eliminisala deo deficita.“

Grčki ministar finansija će večeras otputovati u italijanski prestonicu Rim, gdje će o istim pitanjima razgovarati I sa italijanskim vlastima.

XS
SM
MD
LG