Linkovi

Naslućuje se kraj grčke drame


Novi ministar finansija Grčke, Euklid Cakalotos
Novi ministar finansija Grčke, Euklid Cakalotos

Novi plan grčke vlade trenutno razmatraju eksperti Evropske komisije, ECB-e i MMF-a i svoje mišljenje bi sutra ujutro trebalo da prenesu ministrima finansija evrozone.

Konačno se naslućuje pozitivan kraj grčke drame. Atina je sinoć u zadatom roku predala plan medjunarodnim kreditorima, plan koji je već dobio nezvanične ocene kao "celovit" i "dobar osnov za pregovore". Konačnu reč daće ministri evrozone na sutrašnjem sastanku i u slučaju njihove pozitivne ocene, moguće je da se i otkaže za nedelju zakazani samit evrogrupe, a potom i samit cele Evropske unije i Grčka konačno krene putem oporavka.

Medjutim, danas su to samo nagadjanja. Plan grčke vlade trenutno razmatraju eksperti Evropske komisije, Evropske centralne banke i MMF-a i svoje mišljenje bi sutra ujutro trebalo da prenesu ministrima finansija evrozone pred njihov sastanak u Briselu.

Plan, inače, predstavlja do sada najveće približavanje onome što od Grka traže kreditori - ukidanje poreskih olakšica za grčka ostrva, privatizaciju nekih luka, veće poreze na luksuz, postepeno smanjenje subvencija za penzije, rezanje troškova odbrane.

"Grčka vlada je prošle noći na vrijeme poslala svoj plan reformi predsjedniku Evropske komisije, direktorici MMF-a, predsjedniku Evropske centralne banke i predsjedniku euro-grupe. Institucije sada analiziraju taj prijedlog i dostaviće svoje mišljenje ministrima euro grupe. Naredni korak je sutrašnji sastanak euro-grupe", izjavio je portparol Evropske komisije, Margaritis Skinas.

Iz ove perspektive se čini nepotrebno izgubljenim vrijeme i traženje glasa naroda, kada je vlada učinila krupan korak u pravcu zehtjeva kreditora.

Medjutim, Atina je u igru uvela i novi elemenat - treći program pomoći, vrijedan više od 50 milijardi eura, svotu koju su u svome izvještaju naveli i eksperti MMF-a tvrdeći da samo tako Grčka može da drži glavu iznad površine.

A situacija je iznimno teška. Za četvrtinu je opao prihod države, 26 odsto radno sposobnog stanovništva sjedi kod kuće, a zemlja samo EU duguje 240 milijardi eura. Ukupno zaduženje je 320 milijardi eura i u sadašnjim uslovima nema šanse da kreditori vide nazad svoj novac...sa kamatama, naravno.

Konačno, sudeći prema prvim reakcijama, nešto se kreće u pozitivnom smjeru. Prve ocjene su ohrabrujuće, a konačnu riječ daće euro ministri koji bi i sami željeli da ovoj priči vide kraj koji će osigurati da u perspektivi njihove zemlje dobiju nazad uloženo, a da se Grčka trajno izbriše sa liste problema.

XS
SM
MD
LG