Linkovi

Propao treći pokušaj u Grčkoj


Lider grčke radikalne levičarske koalicije SIRIZA, Aleksis Cipras

Lider grčke koalicije levičarskih stranaka SIRIZA, Aleksis Cipras, rekao je danas da neće ući u koaliciju nacionalnog jedinstva sa socijalistom Evangelosom Venizelosom, koji je razgovarao sa raznim strankama u nastojanju da osnuje vladu.

Cipras je protiv strogih mera štednje koje je prethodna koalicija socijalista i konzervativaca usvojila kako bi od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda dobila zajam za izbavljenje iz duboke dužničke krize.

Posle razgovora sa Venizelosom Cipras je izjavio da leva koalicija nije bila ta koja je odbacila taj predlog već je to učinio grčki narod na izborima u nedelju.

Levičarski blok SIRIZA neočekivano je osvojio drugo mesto na nedeljnim izborima čime je javnost kaznila socijaliste i konzervativce za to što su prihvatili teške mere za stezanje kaiša.

Pošto dogovor nije postignut Venizelos će sutra vratiti mandat predsedniku Karolosu Papuljasu, koji će zatim učiniti poslednji pokušaj da osnuje vladu. Ako mu to ne bude pošlo za rukom biće raspisani novi izbori.

Većina Grka želi da ostane u eurozoni ali je u nedelju masovno glasala za stranke koje odbacuju uslove za dobijanje finansijske pomoći od EU i MMFa. Evropki lideri takođe kažu da žele da Grčka ostane u toj zoni ali prete da će joj finansijska pomoć biti uskraćena ako bude odbacila stroge mere za uravnoteženje državnog duga.

XS
SM
MD
LG