Linkovi

Grčka na putu kolizije sa EU


Grccki ministar finansija Janis Varufakis
Grccki ministar finansija Janis Varufakis

Grčka je danas na putu kolizije sa evropskim kreditorima oko uslova ogromnog kredita i mera štednje uvedenih Atini.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis se sastao sa ministrima finansija evrozone u Briselu, dok nova radikalna leviccarska grčka vlada traži nove pregovore o zajmu u vrednosti od 300 milijardi dolara umesto produženja roka po isteku sadašnjeg krajem februara.

Grčka želi da zajmodavci – drugih 18 zemalja evrozone, Evropska centralna banka i Medjunarodni monetarni fond – pruže zajam kojim bi se premostilo nekoliko meseci. Atina navodi da joj je potrebno vreme za pregovore o promenama plana štednje nametnutih Grčkoj u skladu sa kojim su smanjene plate i penzije, povećane poreske stope dok su hiljade državnih službenika otpuštene.

Evropski funkcioneri nisu pokazali indikacije da su na bilo koji način voljni da ublaže te uslove.

Predsedavajući ministara finansija evrozone, holandski ministar finansija Jeron Diselblom je rekao u svom parlamentu: „Sporazum je sporazum.“

Novi grčki premijer Aleksis Cipras kojemje juče izglasano poverenje u parlamentu za suprostavljanje medjunarodnim kreditorima, rekao je da će Atina odbiti da produži program kredita.

Varufakis je istakao kako je potrebno da u nevolje zapala ekonomija „mora da bude u stanju da ponovo diše kako bi proizvela dohodak“ i potom platila svoje dugove. On je veoma plastično uporedio Grčku sa bolesnom kravom koja ne može više da da mleko i ukazao da rešenje ne bi bilo šibati tu kravu, jer će u jednom trenutku ona uginuti, a mleko nećete dobiti. To je upravo ono što se dešava sa grčkom ekonomijom tokom proteklih pet godina. Trojka ju je šibala, pokušavši da postigne suficit, kako bi se platili dugovi, naveo je grčki ministar finansija i zaključio: „Ali ako tako nastavite u jednom trenutku ekonomija će se ugasiti. Grčka ekonomija nema više kapaciteta da proizvede dohodak iz kojeg bi naši dugovi mogli biti plaćeni.“

XS
SM
MD
LG