Linkovi

Razgovori Grčke i Nemačke bez rezultata


Nemački ministar finansija Volfgang Šojble i grčki ministar finansija Janis Varufakis tokom zajedničke konferencije za štampu, Berlin, 5. februar, 2015.
Nemački ministar finansija Volfgang Šojble i grčki ministar finansija Janis Varufakis tokom zajedničke konferencije za štampu, Berlin, 5. februar, 2015.

Nemački i grčki ministar finansija su se danas sastali u Berlinu, ali nisu zabeležili napredak u rešavanju zahteva nove levičarske vlade u Atini da se reprogramira veliki spoljni dug Grčke.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble je potom rekao da su se on i grčki ministar finansija Janis Varufakis složili da se ne slažu povodom apela Grčke da okonča oštre mere štednje koje su uveli Berlin i medjunarodni zajmodavci u zamenu za skoro 300 milijardi dolara zajma tokom proteklih nekoliko godina.

Varufakis se suprostavio Šojbleovom komentaru rekavši novinarima: „Nismo se čak složili ni da se ne slažemo.“

Varufakis je rekao da dvojica funkcionera nisu diskutovala o promeni grčkog programa otplate duga niti mogućnosti da se otpiše deo tog duga.

Varufakis je rekao da su umesto toga govorili o predlogu Atine da se kreira program zajma za premošćavanje koji bi trajao do maja. Grčka želi ograničene finansije kako bi održala solventnost svojih banaka i pružila novoizabranoj levičarskoj vladi premijera Aleksisa Ciprasa vreme da pregovara o promenama uslova zajma sa medjunarodnim kreditorima.

Varufakis je istakao se u ovoj fazi razgovara o možda najvažnijoj robi, a to je vreme, koje je njegovoj vladi potrebno da izloži svjim partnerima, odnosno Medjunarodnm monetarnom fondu, Evropskoj centralnoj banci i Evropskoj komisiji sveobuhvatni predlog kao i mapu za kratkoročni period, koji bi premostio program do srednjeročnog i dugoročnog cilja.

Nemačka, vodeća ekonomija evrozone, odlučno se protivi apelu Grčke da promeni uslove zajma. Šojble je rekao da nije bio „u stanju da sakrije svoj skepticizam“ povodom planova Grčke i da neke od predloženih mera ne idu u pravom smeru.

XS
SM
MD
LG