Linkovi

Bez brze pomoći Grčkoj


Tokom sednice parlamenta ispred zgrade su održavane masovne demonstracije protiv novih mera štednje
Tokom sednice parlamenta ispred zgrade su održavane masovne demonstracije protiv novih mera štednje

Nemačka je saopštila da Grčka ne bi trebalo da očekuje brzu akciju u vezi sa novim paketom pomoći, bez obzira što je usvojen zakon o dodatnim merama štednje

Grčki poslanici su sa neznatnom većinom usvojili sporni zakon o štednji, čime je obezbeđena naredna tranša zajma i predupređen odlazak Grčke pod stečaj.

Zakonski predlog, koji obuhvata smanjenje penzija i plata, usvojen je svega nekoliko sati pošto su se hiljade ljudi koji su protestovali protiv dodatnih mera štednje u Atini, sukobile sa policijom, koja je bila primorana da upotrebi suzavac i šok bombe da bi rasterala demonstrante ispred zgrade Parlamenta. U Parlamentu, grčki premijer Atnonis Samaras je saopštio poslanicima da je koaliciona vlada i dalje suočena sa dodatnim pritezanjem kaiša.

„Drage kolege, stvari koje se događaju u Grčkoj se nikada nisu dogodile i dovele su nas do ivice bankrotstva. Mi danas sve to moramo odmah da promenimo. Dopadalo se to nekima ili ne, ovo je istinska revolucija. Smanjujemo socijalna davanja. Krećemo napred, pronalazimo i ukidamo ogromne, nepotrebne troškove i krećemo u hajku za svima koji izbegavaju da plate porez“, rekao je grčki premijer.

Međunarodni kreditori su tražili od grčkih poslanika da usvoje budžetske uštede u naredne dve godine, kao uslov za dodelu finansijske pomoći. Samars je naglasio da bi Grčka bez finansijske pomoći, 16. novembra otišla pod stečaj. Međutim, lider opozicione partije Siriza, Aleksis Cipras, odbacio je premijerove mračne finansijske prognoze.

„Ne tražimo nove izbore zbog toga što ste lagali grčki narod, što je uobičajena pojava u grčkoj demokratiji. Tražimo izbore zbog toga što smatramo da će zemlja, ako se ova vlada nastavi, doći u opasnost. Nestrpljivi smo u pogledu vlasti. Nestrpljivi smo da spasemo zemlju od katastrofe“, rekao je Cipras

Pre odlaska iz Parlamenta, premijer Samaras je novinarima rekao da je glasanje bilo neophodno da bi se obezbedila radna mesta za decu u budućnosti i da bi svi Grci doživeli bolje dane. Međunarodni kreditori u nedelju treba da glasaju o paketu finansijske pomoći Grčkoj u iznosu od 40 milijardi dolara.

Nemačka je u međuvremenu saopštila da Grčka ne bi trebalo da očekuje brzu akciju u vezi sa novim paketom finansijske pomoći, bez obzira što je grčki Parlament usvojio nepopularni novi zakon o dodatnim merama štednje.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble je danas izjavio da ne očekuje da ministri finansija zemalja eurozone koji se sastaju u ponedeljak, odmah odobre pomoć vladi u Atini u iznosu od 40 milijardi dolara, kao što su se nadali grčki lideri posle usvajanja zakona o smanjenju troškova za 17 milijardi dolara. Grčka je saopštila da joj je potreban novac da ne bi otišla pod stečaj.

„U ovom trenutku, Grčka je sa nama. Mogli smo da vidimo kako je to išlo prošle noći. Ali zajedno sa Grčkom još nismo izašli iz šume. Ne vidim da možemo da odlučujemo sa Grčkom i o Grčkoj iduće nedelje. Prerano je zaključiti da je to gotovo“, izjavio je Šojble. Zvaničnici Evropske centralne banke su saopštili da to što je Grčka usvojila mere štednje predstavlja napredak.
XS
SM
MD
LG