Linkovi

Napad na nemačku rezidenciju u Atini


Policija ispred rezidencije nemačkog ambasadora u Atini

Na rezidenciju nemačkog ambasadora pucano je iz automatskih puški AK47, dok je policija pronašla više od 60 čaura

Nepoznate osobe pucale su rano jutros na rezidenciju njemačkog ambasadora u Atini, Volfganga Dolda. U napadu nije bilo povrijeđenih, niti je pričinjena materijalna šteta.

Na rezidenciju njemačkog ambasadora pucano je iz automatskih puški AK47, dok je policija pronašla više od 60 čaura. Četiri metka pogodila su metalnu kapiju dobro obezbijeđene zgrade, koja se nalazi na prometnoj ulici u jednom od atinskih predgrađa.

“Ispred mene su bile četiri osobe, maskirane, što je bilo čudno zato što u blizini nije bilo motorcikala ili kaciga. Tada je počela pucnjava. Jedan od njih je pucao, dok su trojica držala stražu. Kada se napad okončao, čovjek sa kalašnjikovom je počeo da trči prema jednoj od obližnjih ulica, a za njim su krenula i ostala trojica”, navodi očevidac Janis Stefanidis.

U napadu nije bilo povrijeđenih. Policija je blokirala šire područje oko rezidencije, dok su mjere obezbjeđenja pojačane i oko njemačke ambasade u prijestonici. Šest osoba su na kratko privedene zbog ispitivanja, ali su puštene bez podizanja optužnice. Još niko nije preuzeo odgovornost za napad, mada policija vjeruje da su napadači pripadnici lijevo orijentisanih grupa.

Njemački ambasador zahvalio je vlastima na brzoj policijskoj akciji, uz poruku da napad neće poremetiti bliske i prijateljske odnose dvije zemlje. Grčka vlada ocijenila je pak da je cilj pucnjave bio da se nanese šteta imidžu zemlje prije nego što preuzme predsjedavanje Evropskom unijom .

Anti-njemačko raspoložene u Grčkoj poraslo je tokom duge ekonomske krize i mnogi građani, koji se suočavaju sa rekordnom nezaposlenošću i sve nižim životnim standardom, za probleme okrivljuju insistiranje Berlina na mjerama fiskalne štednje.

Njemačka ima najveći udio u međunarodnom paketu pomoći za Grčku, zbog čega je vršila pritisak na Atinu da sprovede budžetske rezove i reformiše finansijski sektor. Današnji napad naišao je međutim na osudu svih političkih stranaka, uključujući i opozicionu Sirizu koja je protiv mjera štednje.
XS
SM
MD
LG