Linkovi

GRECO: Srbija (ponovo) nije ispunila ni jednu preporuku u borbi protiv korupcije


BEOGRAD - Srbija do kraja prethodne godine nije u potpunosti ispunila ni jednu od 17 preporuka tela Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO), kaže se u godišnjem izveštaju te organizacije. U prvim reakcijama, predstavnici nevladinog sektora koji se bore protiv korupcije kažu da ta borba postaje - besmislena.

U izveštaju GRECO-a precizira se da je sedam preporuka delimično ispunjeno, a deset uopšte nije, pa je Srbija jedna od tri države, pored Bosne i Hercegovine i Španije, koje nisu ispunile nijednu od preporuka.

U izveštaju se kaže da se pet preporuka odnosilo na rad poslanika, šest na rad sudija i isto toliko na rad javnih tužilaca.

Za razliku od Srbije, koja nije ispunila nijednu preporuku, u Evropi je ispunjeno 22,6 odsto preporuka koje su se odnosile na rad članova parlamenta, 36,1 odsto preporuka na rad sudija i 45,2 odsto preporuka na rad javnih tužioca, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, i prošle godine GRECO je saopštio da Srbija nije ispunila ni jednu od tada 13 preporuka te organizacije na planu borbe protiv korucije:

Sa svoje strane, Ministarstvo pravde tada je tvrdilo da je Srbija ispunila gotovo sve preporuke GRECO-a:

Takođe, početkom godine Srbija je rangirana kao 35. od 45 zemalja na Barometru slobode, a jedan od razloga bilo je upravo situacija na polju borbe protiv korupcije.

Gavrilović: Sramota me da kažem da se borim protiv korupcije

Doneli smo zakon o agenciji za borbu protiv korupcije na način koji je suprotan preporukama GRECO-a, da bismo ispunili preporuke GRECO-a, i u principu sve što radimo na polju protiv korupcije je neka vrsta usiljene borbe protiv korupcije, gde nema stvare volje za borbu protiv korupcije, rekao je za Glas Amerike Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), jedne od organizacija koja se aktivno bori protiv korupcije.

Zoran Gavrilović, BIRODI (Foto: Medijacentar Beograd)
Zoran Gavrilović, BIRODI (Foto: Medijacentar Beograd)

"Mi moramo da se odlučimo da li zaista hoćemo da se borimo protiv korupcije, ili ćemo da legalizujemo korupciju. I to je model", kaže Gavrilović i dodaje da postoje neke države koje u u neki delivima legalizovale korupciju.

"Možda i mi to treba da uradimo i da se više ne pravimo da smo država koja hoće da se izbori sa korupcijom. Jer posle toliko uloženog novca kroz međunarodnu pomoć, formiranih institucija, donetih zakona - mi smo i dalje negde u 2007-2008. godini", rekao je vidno rezigniran Gavrilović.

Podsetimo, vlasti u Srbiji nedavno su formalno odobrile da zdravstveni radnici smeju da dobijaju poklone čija pojedinačna vrednost ne prelazi pet odsto prosečne plate, odnosno koji zbirno ne prelaze prosečnu neto platu. Po nekim reakcijama, time je delom legalizovani mito i korupcija.

Gavrilović nastavlja da se od Srbije pravi "neka vrsta feuda i socijalne deponije gde će ostati bolesni, korumpirani i stari", dok će ono što valja otići iz zemlje. Način da se to ostvari je i zadržavanje sadašnjeg nivoa korumpiranosti.

"Mene je više sramota da kažem da se borim protiv korupcije. Smešno je u Srbiji reći borimo se protiv korupcije, jer ozbiljni ljudi koji rade neke stvari, ako nemaju rezultate posle 15 godina, treba da se povuku. I to ne važi samo za ljude na vlasti, nego i za nas iz nevladinog sektora - da priznamo da smo poraženi", zaključuje Gavrilović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG