Linkovi

Hapšenja u Grčkoj


Protesti zbog ubistva muzičara Pavlosa Fisasa
Protesti zbog ubistva muzičara Pavlosa Fisasa

Još jedan poslanik ultra-desničarske grčke stranke “Zlatna zora” predao se danas policiji, nakon što je sud naložio njegovo hapšenje.

Hristos Papas, visoki zvaničnik stranke, je po dolasku u sjedište policije u Atini, uzviknuo “Živjela Zlatna zora”, rekavši novinarima da se njegova neo-nacistička partija nikada neće predati.

Grčka policija je juče ujutro uhapsila više članove desničarske stranke, nakon što je ubistvo anti-fašistički orjentisanog hip hop muzičara Pavlosa Fisasa, koje je počinio pristalica “Zlatne zore”, podstaklo žestoke proteste širom zemlje.

Stranka je demantovala da ima bilo kakve veze sa ubistvom. Lider partije Nikolas Mihaloliakos, četvorica poslanika i još 13 članova stranke uhapšeni su pod optužbom za osnivanje i učešće u kriminalnoj organizaciji.

“Zlatna zora” ima 18 od 300 poslaničkih mjesta i do sada je bila imuna na optužbe za nasilje i zastrašivanje. Uoči ubistva, stranka je imala podršku 14 odsto građana, koja je u međuvremenu pala na oko 6,8 odsto.

Hapšenja u Grčkoj predstavljaju najveći obračun sa jednom političkom partijom u u toj zemlji od pada vojne diktature 1974., te ogromni udarac za “Zlatnu zoru”, od njenog ulaska u parlament, zahvaljujući anti-imigrantskoj agendi.
XS
SM
MD
LG