Linkovi

Neredi u Atini za vreme generalnog štrajka


Protesti zbog mera štednje pretvorili su se u nasilje, u kojem su stotine mladića gađale policajce kamenicama i Molotovljevim koktelima.

U Atini, protesti zbog mera štednje pretvorili su se u nasilje, u kojem su stotine mladića gađale pripadnike specijalne policije kamenicama i Molotovljevim koktelima.

Desetine hiljada grčkih radnika protestovale su zbog zahteva međunarodnih kreditora da Grčka uvede oštrije mere štednje da bi dobila drugu tranšu finanijske pomoći i spasila se bankrotstva. Najveći deo protesta je protekao mirno, ali je policija bila prisiljena da upotrebi suzavac i šok bombe protiv mladića koji se je napali.

Tokom demonstracija, muškarac šezdesetih godina umro je od srčanog udara. Grčki sindikalni lider Kostas Cikrikas, kaže da njegovi zemljaci ne mogu da izdrže dodatne mere štednje.

"Odlučno poručujemo Evropi, samitu Unije, da ljudi više ne mogu da izdrže ovu surovu i jednostranu štednju. Koordinisaćemo se sa svim sindikatima u Evropi da bismoi izmenili ovu politiu na nacionalnom i evropskom nivou", rekao je Cikrikas.
XS
SM
MD
LG