Linkovi

Prvi sastanak nove grčke vlade


Grčki premijer Aleksis Cipras na prvom sastanku svog novog kabineta u zgradi parlamenta u Atini.
Grčki premijer Aleksis Cipras na prvom sastanku svog novog kabineta u zgradi parlamenta u Atini.

Novi grčki premijer Aleksis Cipras kaže da želi da izbegne "destruktivnu konfrontaciju" sa kreditorima, ali da se Grčka više neće slepo povinovati zahtevima Evropske unije.

Novi grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da želi da postigne “pošteno, održivo i uzajamno korisno rešenje” sa medjunarodnim kreditorima dok pokušava da ublaži stroge mere štednje koje su, prema njegovim rečima, izazvale humanitarnu krizu u njegovoj zemlji.

Na prvom sastanku novog kabineta u Atini, Cipras je izjavio da želi da izbegne bilo kakvu destruktivnu konfrontaciju sa kreditorima, ali da se Grčka više neće slepo povinovati zahtevima Evropske unije.

Nova vlada nastoji da eliminiše deo ogromnog grčkog duga i ublaži mere štednje koje su joj nametnute u zamenu za više od 300 milijardi dolara kredita. Te mere obuhvataju drastično smanjenje plata i penzija. Ciprasova vlada je takodje odustala od planirane privatizacije brojnih dobara, uključujući i prodaju luke Pirej kineskom špediterskom gigantu “Kosko”.

Na grčkom finansijskom tržištu akcije su pale treći dan za redom.

Cipras je zvanično stupio na dužnost u ponedeljak, dan pošto je njegova stranka Siriza odnela pobedu na parlamentarnim izborima i brzo se udružila sa manjom strankom desnog krila koja se takodje protivi evropskim merama štednje, kako bi formirala vladu.

Grčka trojka medjunarodnih kreditora – EU, MMF i Evropska centralna banka – nisu pokazali nameru da ponovo pregovaraju o uslovima finansijskog spasavanja Grčke, ali su izjavili da će razgovarati o grčkim finansijskim pitanjima sa novom vladom.

Lider ministara finansija evrozone, holandski ministar finansija Jeron Dijselblom, najavio je da će u petak posetiti Atinu kako bi se sastao sa premijerom Ciprasom.

XS
SM
MD
LG