Linkovi

Vanredni izbori u Grčkoj


Grčki premijer Antonis Samaras
Grčki premijer Antonis Samaras

Grčki premijer Antonis Samars sazvao je prevremene izbore u Grčkoj za 25. januar, nakon što parlament nije izabrao predsednika ni u današnjem, trećem krugu glasanja.

Samaras je u televizijskom obraćanju rekao da Grčka ne može da gubi vreme i pozvao javnost da ga podrži na predstojećim izborima kako bi se osigurala stabilnost u zemlji.

Vladin kandidat za predsednika, bivši evropski komesar za životnu sredinu, Stavros Dimas nije uspeo da obezbedi neophodnih 180 glasova za izbor, već je za njega glasao isti broj poslanika kao i u drugom krugu, 168.

Evropski komesar za ekonomske poslove Pjer Moskovici pozvao je grčke birače da podrže ekonomske reforme koje podstiču rast i koje su ključne za prosperitet zemlje u eurozoni. Evropska centralna banka saopštila je da će od grčkih vlasti zatražiti pojašenjenje o tome kako će, u trenutnim okolnostima, biti nastavljeno razmatranje paketa za pomoć Atini.

Na vanrednim izborima vlast bi mogla da osvoji radikalna levičarska stranka Siriza, koja se protivi merama štednje i koja bi mogla da ukine mnoge ekonomske reforme u Grčkoj. Zbog toga je posle glasanja u parlamentu, vrednost grčkih akcija opala za 11 odsto.

Prema rezultatima ispitivanja javnog mnjenja, konzervativna stranka Nova demokratija premijera Samarasa, koja želi da ponovo pregovara sa međunarodnim institucijama o uslovima za izlazak iz krize, odmah je iza Sirize.

Međutim, prema najnovijem ispitivanju javnog mnjenja podrška Sirizi je donekle smanjena tako da ta stranka neće imati jasnu većinu i neće moći sama formira vladu.

XS
SM
MD
LG