Linkovi

Grčka: Zaoštrena retorika uoči samita EU


Grčki ministar odbrane Panos Kamenos
Grčki ministar odbrane Panos Kamenos

Zvaničnici EU ističu da je malo verovatno da će konačan sporazum sa Grčkom biti postignut ove nedelje, dok grčki ministar odbrane upozorava da bi, u slučaju izostanka dogovora, zemlja mogla da zatraži finansijsku pomoć van EU

Vrijednost grčkih obveznica i akcija porasla je uoči sjutrašnjeg vanrednog sastanka ministara finansija eurozone, koji bi sa šefovima Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda trebalo da raspravljaju o zahtjevu Atine za ublažavanje dužničkih obaveza.

Za Grčku se kaže da je kolijevka drevne vještine retorike kojoj aktuelni grčki zvaničnici često pribjegavaju ovih dana…

"Naša vlada je, poput prethodnih, pod teškim pritiskom i djeluje u svijetu prijetnji koji ne poštuje evropske ideale. Na nas se vrši pritisak da prihvatimo program čiju logiku, za razliku od prethodnih vlada, osporavamo”, poručio je grčki ministar finansija Janis Varufakis.

Iz zvaničnih krugova u Atini uslijedilo je još jedno upozorenje. Panos Kamenos, ministar odbrane i lider manjeg koalicionog partnera Sirize, Nezavisnih Grka, rekao je da bi Grčka mogla da zatraži pomoć od Sjedinjenih Država, ako Evropa ne pristane na novi sporazum o dugu. Ako ni to ne uspije, obratiće se Kini ili Rusiji.

''Očigledno je da Grčka povećava zahtjeve uoči sjutrašnjeg sastanka ministara finansija eurozone. Međutim, u pitanju je samo pregovaračka taktika. Rusi, na primjer, imaju unutrašnje probleme i pokušavaju da spasu svoju privredu”, kaže ekonomista Džeremi Streč.

Sama prijetnja, ipak je zaplašila evropska tržišta. U međuvremenu, u Beču, nagovještaj podrške grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu, nakon što je austrijski kancelar rekao je da se mora pronaći način da se Grčka zadrži u eurozoni. Na predstojećem samitu u Briselu, grčki lideri vjerovatno će tražiti odobravanje takozvanog programa premošćavanja, dok će evropski zvaničnici zahtijevati od Grčke da se ponovo obaveže na reforme, kao preduslov za sve dogovore.

''Pretpostavljam da će na kraju biti pregovora u poslednji čas. Međutim, neizvjesnost na tržištima će vladati dok ne bude određenog stepena pomirenja između dvije strane. U ovom trenutku, ipak samo imamo žučnu dplomatsku raspravu”, ističe Džeremi Streč.

Vrijednost grčkih akcija i obveznica porasla je uoči sastanka, s obzirom na to da su investitori možda osjetili olakšanje što će do razgovora konačno doći. Međutim, vjerovatno će biti razočarani ako se nadaju ranom ishodu, jer su pokušaji dvije strane da nadmudre jedna drugu tek počeli.

XS
SM
MD
LG