Linkovi

Gradovi odvraćaju mlade od kriminala


Američki gradovi sa velikom stopom zločina uvode nove programe kako bi mladima ponudili bolju alternativu od sveta kriminala.

Broj ubistava porastao je tokom prve polovine godine u nekoliko američkih gradova, a mnoge od žrtava bili su maloletnici. Gradski funkcioneri i policija u nekim zajednicama pokušavaju da se bore protiv toga. Novina Glasa Amerike Kris Simkins izveštava iz Njuarka, najvećeg grada u saveznoj državi Nju Džersi, o programima koji imaju za cilj da odvrate mlade od kriminala:

U Njuarku, u državi Nju Džersi, zabeleženo je povećanje ubistava, pljački, preprodaje droga i aktivnosti bandi. Građani su uznemireni, posebno zbog povećanja stope ubistava među mladim Afroamerikancima.

“Boli me da vidim toliko nasilja, posebno kad ubijate brata, odnosno kad je u pitanju kriminal medju crncima”, kaže aktivista Redži Miler.

Miler rukovodi programima koji nude pozitivni društveni i emocionalni razvoj za mlade crnce. Njegov cilj je da ih ubedi da se klone nevolje i završe koledž.

“Pokušavam da ih navedem da gledaju kritički na život i znaju da moraju da se obrazuju, jer tako možete da preokrenete svoj život, kroz službu u zajednici i vraćanjem onoga što je zajednica učinila za vas”.

Denis Rodriges zna mlade ljude koji su počinili zločine, ali koji žele da promene svoje živote.

“Veliki broj mladih razume da oni imaju talenat i sposobnost, ali veliki broj njih misli da oni ne bi trebalo da ispolje te talente i sposobnosti. Veliki broj njih misli da bi trebalo da uporebe taj talenat i sposobnosti za nešto destruktivno, a ne konstruktivno”.

“Imamo finansijska sredstva da angažujemo još oko 450 policajaca na ulicama”.

Gradonačelnik Njuarka Ras Baraka pokušava da na različite načine suzbije criminal među omladinom. On je angažovao veći broj policajaca u uličnim patrolama, ali sa mešovitim rezultatima. Kao bivši direktor srednje škole, on je takođe odvojio više sredstava za obrazovne programe, namenjene mladim ljudima u nekim od najugroženijih četvrti, kada je reč o kriminalu.

“Ne radi se samo o promeni stava i načina razmišljanja u smislu ‘želim da učinim pravu stvar’. Radi se o tome da imamo prave ljude i podršku oko sebe što nam pomaže da odaberemo pravi put i imamo hrabrosti i snage da ostanemo na tom putu”.

Gradonačelnik je naveo primer 19-godišnjeg Darnela Smita, koji je preokrenuo životni put.

“Želim da odam priznaje gradonačelniku. On je takođe preduzeo korak napred i postao zakonodavac, a potom i gradonačelnik. Možda bih to mogao da budem ja jednog dana”.

Darel Prajs pokušava da pomogne onima starim od 16 do 24 godine, koji su napustili srednju školu. On rukovodi programom koji im pruža obrazovanje I osposobljava ih za posao.

“Broj ljudi koji su ponovo zapali u kriminal, a već su počinili neki zločin je ispod pet odsto”.

17-godišnja Džesmin Barnet nije planirala da završi srednju školu – dok nije dobila bebu . Sada kad je roditelj, samo što nije diplomirala i već traži posao.

“Potrebna je jedna osoba koja je ključna za promenu. A ta osoba je u mom slučaju bila moj sin”.

Lideri zajednice žele da grad finansira nove programe koji će smanjiti stopu nasilja i kriminala među omladincima što bi mlade ljude dovelo stazom uspeha u životu.

XS
SM
MD
LG