Linkovi

Govor o stanju Unije: Evropa da postane tešnje povezana


Žan Klod Junker, šef Evropske komisije u obraćanju o Stanju Unije u Strazburu, 13. septembar 2017.
Žan Klod Junker, šef Evropske komisije u obraćanju o Stanju Unije u Strazburu, 13. septembar 2017.

EU treba da uhvati vjetar u svoja jedra, poručio je danas predsjednik Evropske komisije, Žan Klod Junker u svom osvrtu na stanje Unije, godišnjem obraćanju o stanju i perspektivama evropskog projekta. Junker, pored ostalog, podsjeća na pozitivne rezultate ekonomije, slabljenje populističkog trenda, te na važnost obećanja zapadnobalkanskim kandidatima o evropskoj budućnosti. U isto vrijeme on primjeti da se Turska nepovratno udaljava sa evropskog puta.

Prvi čovjek Komisije ima razloga za zadovoljstvo - ekonomski pokazatelji u EU rastu, kao i zapošljavanje, migrantska politika Brisela konačno daje rezultate, a posljednja odluka Evropskog suda pravde kojom se osporavaju argumenti Slovačke i Madjarske koje su se toj politici usprotivile, daje Komisiji i legalno uporište.

Iako opet govori o pet različitih scenarija evropske budućnosti, Junker želi snažniju, funkcionalniju Uniju, predlaže jednog predsjednika Komisije i Savjeta, evropskog ministra ekonomije i finansija, priželjkuje da sve evropske države budu u stanju da prihvate euro kao nacionalnu valutu te da Evropski stabilizacijski fond preraste u Evropski finansijski fond, po ugledu na MMF.

Junker kaže da Rumunija i Bugarska treba da udju u prostor Šengena, kao i Hrvatska, dodaje Junker, kada ispuni tražene kriterije.

Kada je riječ o evropskom susjedstvu, nezaobilazan je Zapadni Balkan i njegove evropske aspiracije.

"Ako želimo veću stabilnost u našem neposrednom susjedstvu, onda moramo da ponudimo jasnu perspektivu pridruženja Zapadnom Balkanu. U mandatu ove Komisije i Parlamenta neće biti novog proširenja, jer se nisu ispunili preduslovi za prijem. Ali u budućnosti će EU imati više od 27 država članica. U slučaju svih kandidatskih država, vladavina zakona, ključne vrijednosti imaju vrhunski prioritet u pregovorima o prijemu...a to isključuje mogućnost članstva Turske u EU u skoroj budućnosti", smatra Junker.

Već neko vrijeme Turska se udaljava od EU, rekao je Junker. Novinarima je mjesto u redakcijama, a ne u zatvorima.

"Prestanite nazivati naše članice i šefove vlada naših članica fašistima nacistima! Evropa je kontinent zrele demokratije i oni koji nas namjerno vrijedjaju ruše mostove ka nama. Ponekad imam utisak da u Turskoj ima onih kojima je to i cilj, da bi kasnije optuživali EU za neuspjeh integracijskog procesa", poručio je Junker.

Unija mora učiniti više na Zapadnom Balkanu koji postaje prostor različitih strateških interesa, upozoreno je danas.

"Kažete da želite kredibilnu politiku proširenja ali to se ne dešava jer je Z. Balkan postao polje različitih geo-političkih interesa. Ne želimo da stvorimo gradjane drugog reda, moramo da investiramo u Evropu koja neće biti kontinent netolerancije, mržnje i zidova", rekla je članica Evropskog parlamenta iz Slovenije, Tanja Fajon.

U prvim reakcijama na Junkerov govor, očekivano, euro-skeptici su digli glas protiv još tješnjeg evropskog povezivanja, nazivajući to rastom birokratske briselske nemani i ubijanjem demokratije, dok su zagovornici bližeg povezivanja pozdravili takve smjernice, tražeći više rezultata na terenu, više socijalne pravde za Evropljane i perspektiva za mlade.

XS
SM
MD
LG