Linkovi

Gordana Đurđević - od pripravnice do direktorke


Gordana Đurđević - od pripravnice do direktorke
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Povodom Dana žena za Glas Amerike govori uspešna preduzetnica i članica Udruženja poslovnih žena Srbije, koja rukovodi firmom "Slovo"...

Međunarodni dan žena obeležen je i ove godine u Srbiji ocenom da su žene u centru pažnje društva samo 8. marta. Povodom Dana žena Glas Amerike je razgovarao sa Gordanom Đurđević, uspešnom preduzetnicom i članicom Udruženja poslovnih žena Srbije.

Žene su danas slavile, vodile su politiku, protestovale, pričale, i radile sve ono što se već tradicionalno radi svakog 8. marta, na Dan žena. Ovakvi praznici su dobra prilika i da se predstave uspešne žene, a jedna od njih je Gordana Đurđević, suvlasnica i direktorka firme "Slovo" iz Beograda.

Gordana je započela karijeru baš u "Slovu" kao pripravnica posle završenog ekonomskog fakulteta, a danas vodi firmu koja ima 21 zaposlenog, ima dobar proizvodni program i razrađeno tržište.

"Direktorka i suvlasnica firme, zajedno sa mojim kolegom Zoranom Filipovićem, sam postala u trenutku kada se u ovoj firmi gasila tražnja za njenim osnovnim proizvodom. To su bila livena slova za grafičku industriju. I preuzeti odgovornost nad životom firme u tom trenutku je bio izazov i za mene, i za mog kolegu. Jer perspektivu nije imala, a sa druge strane, ovo je firma veoma značajna i za razvoj grafičke industrije Srbije".

Osnivač "Slova" je bio knez Miloš Obrenović 1831. godine, a firma se danas bavi izradom svih vrsta tabli, oznaka, pečata. Oko trideset odsto proizvodnje se izvozi u Švajcarsku, od skoro i u Nemačku i Češku.

Gordana Đurđević je aktivna i u Udruženju poslovnih žena Srbije, koje pomaže u organizovanju poslovnih žena, pružanju podrške i promociji preduzetnica Srbije:

"Mi smo na osnovu nekog našeg ugla koji smo formirale, a na osnovu iskustva koje imamo, oformile i Odbor za javno zagovaranje, kojim nastojimo da poboljšamo uslove za razvoj ženskog preduzetništva, da poboljšamo ambijent za razvoj ženskog preduzetništva. Jer, statistika kaže da u većini slučajeva, od 10 do 15 procenata, žene su samo vlasnici nekretnina".

Govoreći o položaju žena u privredi, Gordana ističe da im je sigurno teže nego muškarcima, da su očekivanja od njih najčešće veća, a predrasude nešto sa čime se često susreću.

"Biti poslovna žena znači susretati se sa nekim opštim problemima sa kojima se susreću svi preduzetnici i privrednici. Uz neke specifičnosti koje su vezane za ulogu žene i položaj žene u porodici i u društvu. To se odnosi na neka očekivanja u vezi sa njom za nju, tako da su neke njene obaveze multiplicirane u odnosu na muškarce".

Ove godine možda će prvi put jedna žena postati predsednik SAD, dok su u Evropi žene imale više prilika da se domognu vrhova vlasti. Verovatno bi i Srbiji bilo bolje da je više žena poput Gordane Knežević na rukovodećim mestima u privredi, ali i politici.

XS
SM
MD
LG