Linkovi

Iz izbornog programa republikanskih kandidata


Iz izbornog programa republikanskih kandidata
Iz izbornog programa republikanskih kandidata

Mit Romni (Mitt Romney)

Imigracija: Podržao bi podizanje zida na južnoj granici prema Meksiku i preduzeo oštrije mere protiv poslodavaca koji zapošljavaju ilegalne imigrante.

Kina: Uveo bi tarife na kinesku robu i javno optužio Kinu zbog manipulisanja u monetarnoj politici.

Bliski istok: Jerusalim bi mu bio prva destinacija službenih poseta, čime bi pokazao podršku Izraelu. Zalaže se za promenu režima u Iranu.

Avganistan: Zadržao bi brojnost američkih snaga u zemlji u meri koja bi garantovala napredak i uspeh misije. Vojska bi trebalo da ostane u Avganistanu dok komanda ne proceni da je posao obavljen.

Rik Santorum (Rick Santorum)

Imigracija: Podržava nadgradnju zida na granici s Meksikom, protivi se programima "gostujućih", sezonskih radnika.

Kina: Smatra da SAD imaju moralnu obavezu da poraze kineski socijalizam i najvljuje čvršću vojnu politiku prema Kini i regionu Južnog Kineskog mora.

Bliski istok: Traži maksimalne sankcije Iranu i veću podršku iranskim pro-demokratskim snagama.

Avganistan: Smatra da bi povlačenje snaga iz Avganistana trebalo da se odvija znatno sporije nego što to predviđa plan predsedika Obame.

Ron Pol (Ron Paul)

Imigracija: Želi da pojača bezbednost na granicama; protivi se amnestiji ileganih imigranata; protivi se i programu elektronske verifikacije statusa imigranata.

Kina: Tvrdi da je kapitalizam u Kini prisutniji nego u SAD i vjeruje da su se odnosi dve zemlje odvijaju u pravom smeru.

Bliski istok: Eliminisao bi svu međunarodnu američku pomoć, uključujući i pomoć Izraelu. Protivi se američkoj inicijativi u kontekstu izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora i protivi se sankcionisanju Irana.

Avganistan: Kaže da bi vratio u SAD u najskorijem roku najveći dio vojnih snaga razmeštenih u inostranstvu.

Njut Gingrič (Newt Gingrich)

Imigracija: Namerava da se granica sa Meksikom nadgleda uz upotrebu bespilotnih letilica (dronovima) i uz značajno pojačanje snagama Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost.

Kina: Podržava trgovinsku razmenu sa Kiom ali upozorava na posledice činjenice da je Kina poverilac značajnog dela američkog duga.

Bliski istok
: Zalaže se za promenu režima u Iranu i veruje da je iranski nuklearni program simptom ozbiljnijih problema.

Avganistan: Protivi se ishitrenom povlačenju snaga iz Avganistana.

XS
SM
MD
LG