Linkovi

Neizvesnost uoči izbora u Južnoj Karolini


Debata kandidata za republikansku predsedničku nominaciju
Debata kandidata za republikansku predsedničku nominaciju

Predizborna kampanja za nominaciju republikanskog predsedničkog kandidata postaje sve neizvesnija kako se približavaju sutrašnji primarni izbori u Južnoj Karolini. Bivši guverner Masačusetsa, Mit Romni je tokom poslednje više od dve nedelje bio apsolutni favorit, ali je popularnost bivšeg predsedenika Predstavničkog doma, Njuta Gingriča neočekivano porasla, što bi moglo da dovede do naglih obrta u republikanskoj kampanji.

Oštra debata u četvrtak uveče mogla bi da označi početak sasvim drugačije trke. Pre samo tri dana izgledalo je kao da Mit Romni sigurnim koracima ide ka još jednoj pobedi. Međutim, Njut Gingrič se vratio u trku jači nego ikada – delom zahvaljujući svojoj oratorskoj veštini.

“Kao što znate, vaša bivša supruga je u intervjuu TV mreži ABC i Vašington postu rekla da ste od nje, u momentu dok ste imali ljubavnicu, tražili otvoren brak. Da li biste mogli to da prokomentarišete?, zapitao je moderator Džon King.

“Iskreno, ja sam zaprepašćen što je CNN odlučio da otvori predsedničku debatu takvim smećem”.

Romni se ponovo našao u defanzivi kada se radi o njegovoj poslovnoj karijeri – između ostalog, o njegovom direktorskom položaju u kompaniji koja se bavila smanjenjem broja zaposlenih u drugim firmama.

Malo je čudno da dok stojim ovde sa republikancima moram da objašnjavam kako funkcioniše uspešan biznis i kako se stvaraju nova radna mesta”.

Njut Gingrič i bivši senator iz Pensilvanije Rik Santorum pokušavaju da pridobiju glasove velikog broja konzervativnih Amerikanaca u Južnoj Karolini koji neće glasati za nekog, već protiv Mita Romnija.

Santorum je i dalje nastojao da se predstavi kao jedini pravi konzervativac, a dobio je i dodatni podstrek kada je objavljeno da je u stranačkom glasanju u Ajovi došlo do greške u prebrojavanju glasova, te da je on, a ne Romni, odneo najviše glasova.

Ukoliko Romni odnese pobedu u Južnoj Karolini, to će najverovatnije značiti da će dobiti i republikansku nominaciju za kandidata na predstojećim predsedničkim izborima, međutim, situacija bi mogla potpuno da se promeni ukoliko Gingrič dobije više glasova.

“To bi bio prvi put u istoriji da tri različita kandidata pobede u tri različite države”, kaže analitičar Metju Daud.

Svi kandidati nastoje da pokupe glasove pristalica guvernera Teksasa, Rika Perija, koji se juče povukao iz trke, međutim s obzirom da je on podržao Gingriča postoji dobra šansa da stranačko glasanje u Južnoj Karolini ne bude i poslednja stanica republikanse predizborne trke.

XS
SM
MD
LG