Linkovi

Kontaktna sočiva za dijabetičare?


L<span lang="fr"><span class="hps">e crâne</span> <span class="hps">d&#39;un homme</span> <span class="hps">décapité</span> <span class="hps">est apperçu</span> <span class="hps">dans une fosse commune</span> <span class="hps">dans la ville de Damasak</span><span class="hps"> récemment</span> <span class="hps">repris</span>e <span class="hps">de mains de comabbtants du groupe Boko Haram, </span><span>vendredi 20 m</span><span class="hps">ars</span> <span class="hps">2015.</span></span>

Predstavnici kompanije Gugl objavili su da su u toku ispitivanja nove vrste kontaktnih sočiva, koja bi mogla da pomognu ljudima koji boluju od dijabetesa da kontrolišu tu bolest.

U saopštenju za medije, internet gigant navodi da su sočiva dizajnirana tako da mogu da mere nivo šećera u krvi, uz pomoć bežičnog mikro-čipa koji bi očitavao nivoe glukoze iz suza korisnika. Sočiva bi, navodi se u saopštenju, bila manje invazivna mera od dosadašnjeg vađenja krvi iz prsta. Stručnjaci navode da bi češće merenje nivoa glukoze takođe smanjilo rizik od drugih mogućih posledica neredovnog proveravanja šećera - poput prestanka rada bubrega i slepila. Čip i senzor bi bili postavljeni između dva sloja mekog materijala za sočiva, a istraživači su takođe ugradili sistem za preuzimanje energije radio talasa, koja bi sočivo napajala energijom potrebnom da prikuplja i šalje jedno čitanje nivoa glukoze u sekundi. Iz kompanije Gugl kažu da iako su uzbuđeni zbog nove naprave, predstoji još dosta posla dok se ovaj prototip ne nađe u slobodnoj prodaji.
XS
SM
MD
LG