Linkovi

Francuska protiv Guglovog kršenja privatnosti


U Parizu otvoren deo kulturnog kluba Gugla, čijoj ceremoniji nije prisustvovala francuska ministarka kulture zbog spora koji vlada te zemlje ima sa internet gigantom po pitanju privatnosti korisnika.

Francuska ministarka kulture, Oreli Filipeti, je protekle nedelje u poslednji minut otkazala prisustvo na otvaranju kulturnog kluba Gugla u Parizu u znak protesta zbog kršenja zaštite privatnosti ličnih podataka i drugih pitanja koje sprovodi taj američki tehnološki gigant.

Francuska vlada je u sporu sa Guglom povodom pitanja privatnosti, kao i zbog kontroverznog poreskog aranžmana tog američkog giganta.

Kancelarija ministarke Filipeti je saopštila za Agenciju Frans Pres da je ona donela odluku da ne prisustvuje otvaranju takozvane „Laboratorije“, kojoj će prisustvovati i potpredsednik Gugla Vint Serf, jer bi to moglo da bude protumačeno da podržava tu tehnološku kompaniju "uprkos kvalitetu projekta".

Pomenuta "Laboratorija" je forum u Parizu koja ima za cilj da omogući umetnicima, muzejima, fondacijama i drugim akterima da se sastaju sa inženjerima Gugla i steknu pristup tehnologiji te kompanije. Radni prostor je opremljen eksperimentalnom tehnologijom poput gigantskog interaktivnog ekrana, štampača u 3D tehnici i kamere veoma visoke rezolucije. "Laboratorija" će takodje uspostaviti program za mlade umetnike iz zemalja širom sveta.

To je produžena ruka Kulturnog insitituta Gugla na internetu, koja ima izložbe, arhive i spomenike iz zemalja širom sveta na Internetu.

Poput drugih tehnoloških giganata, Gugl je u žiži pažnje nakon otkrića bivšeg kontraktora američke Nacionalne bezbednosne agencije, Edvarda Snoudena o široko rasprostranjenom prisluškivanju od strane američke i drugih obaveštajnih agencija. Medjutim, Gugl iznosi argument da nije imao izbora do da pruži informacije kad ih je vlada zatražila.

Ranije ovog meseca Gugl je saopštio da se broj zahteva za podatke o korisnicima od vlade i agencija koje sprovode zakon udvostručio od 2010.

Francuska agencija koja štiti privatnost podataka tvrdi da Gugl nije postupio u skladu sa smernicama o nacionalnoj privatnost u toj zemlji i najavila je u septembru da će preduzeti akciju protiv tog američkog giganta.

Francuska takodje trenutno istražuje praksu Gugla da kanališe zaradu preko Bermudskih ostrva kako bi smanjio plaćanje poreza u odredjenom broju zemalja.
XS
SM
MD
LG