Linkovi

Film „12 godina ropstva“ dobitnik Zlatnog globusa


Dobitnici Zlatnog globusa
Dobitnici Zlatnog globusa

Istinita priča o životu jednog Afroamerikanca iz 19. veka od slobode do ropstva i nazad do slobode osvojila je to priznanje u kategoriji najbolje drame.

Istorijska drama „12 godina ropstva“ (12 Years a Slave) osvojila je, sinoć tokom 71-ve godišnje ceremonije, nagradu Zlatni globus koju dodeljuje Udruženje stranih novinara akreditovanih u Holivudu.

Istinita priča o životu jednog Afroamerikanca iz 19. veka od slobode do ropstva i nazad do slobode osvojila je to priznanje u kategoriji najbolje drame.

Pobeda je bila neočekivana jer taj film nije dobio Zlatni globus u drugim kategorijama u kojima je nominovan uključujući nagrade za najboljeg reditelja, naboljeg glumca, najbolji scenario, te najbolju sporednu žensku i mušku rolu.

Ostvarenje „Američka prevara“ (American Hustle) o prevarantima iz 1970-tih godina osvojilo je Zlatni globus za komediju i najbolju žensku glavnu i sporednu ulogu (pobednice su Ejmi Adams i Dženifer Lorens).

Najbolju nagradu za glavnu mušku i žensku ulogu u drami su osvojili Metju Mekonahi za tumačenje glavnog lika u filmu Dalas Buyers Club i Kejt Blančet za rolu u filmu Vudija Alena Blue Jasmine.

Holivudski strani novinari su dodelili nagradu Sisil B. De Mil Vudiju Alenu za izuzetni doprinos filmskoj umetnosti. Dajen Kiton, koja je igrala glavnu ulogu u Alenovom filmu Eni Hol, primila je nagradu u ime Vudija Alena koji, kako je već dobro poznato, ne voli ceremonije dodele nagrada.

Serija Breaking Bad o preprodavcu droga Volteru Vajtu osvojila je nagradu za najbolju TV dramu dok je njen glavni glumac, Brajan Krenston, dobio najviše priznanje za TV rolu.

Krenston je rekao: „Ovo je divan način da se oprostimo od serije koji mi je toliko mnogo značila.“

Robin Rajt je dobila Zlatni globus za najbolju žensku ulogu u TV drami za rolu u seriji House of Cards distributera NETFLIX.

Veterani Majkl Daglas i Džon Vojt osvojili su nagrade za uloge u TV mini serijama – Daglas za tumačenje Liberačija u filmu kablovske mreže HBO Behind the Candelabra, a Vojt za najbolju sporednu ulogu u seriji mreže Šoutajm „Rej Donovan“.

TV mreža NBC prenosila je ceremoniju dodele Zlatnih globusa a voditeljke su, drugu godinu za redom, bile komičarke Tina Fej i Ejmi Poler.
XS
SM
MD
LG