Linkovi

Nominacije za Zlatni globus


Glumci Sofia Vergara i Džerard Batler saopštili su imena nominovanih za 69. godišnju dodelu Zlatnih globusa.

Francuski film "Umetnik", koji odaje počast eri nemog filma, osvojio je najveći broj nominacija za Zlatni globus, holivudsku nagradu najboljim filmskim i televizijskim ostvarenjima protekle godine.

"Umetnik" - nemi, crno-beli film, osvojio je šest nominacija - za najbolju komediju ili mjuzikl, najboljeg glumca u toj kategoriji, najbolju epizodnu žensku ulogu u komediji ili mjuziklu, te najbolju režiju, scenario i originalnu muziku.

Na drugom mestu su filmovi "Služavke" i "Potomci" sa po pet nominacija. "Služavke" su priča o crnačkim služavkama na američkom jugu, u eri pred početak borbe za gradjanska prava i rasnu jednakost, dok je u centru pažnje filma "Potomci" zemljoposednik koji se trudi da svoju porodicu održi na okupu. Za najbolju dramu takodje su nominovani filmovi "Martovske ide", "Ratni konj", "Hugo" i "Formula uspeha". Za najbolju komediju ili mjuzikl nominovani su "Deveruše", "Ponoć u Parizu", "Umetnik", "50/50" i "Moja nedelja sa Merlin."

U kategoriji najboljeg glumca u drami nominovani su Džordž Kluni, Bred Pit, Rajan Gosling, Majkl Fasbinder, i Leonardo Dikaprio. Za najbolju glumicu u drami predložene su Meril Strip, Vajola Dejviz, Glen Klouz, Tilda Svinton i Runi Mara.

U kategoriji televizijskih ostvarenja, "Downton Abbey" vodi sa četiri nominacije, uključujući i one za najbolju mini-seriju i televizijski film.

Zlatne globuse svake godine dodeljuje Udruženje holivudskih stranih novinara, a smatraju se drugom najprestižnijom nagradom posle Oskara, i smatra se da često predskazuju koji će glumci i ostvarenja osvojiti nagrade američke Filmske akademije.

XS
SM
MD
LG