Linkovi

Godišnjica ubistva prvog demokratskog premijera Zorana Đinđića


Zoran Đinđić u Vladi 2002. godine
Zoran Đinđić u Vladi 2002. godine

Prvi demokratski premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen je na današnji dan pre 18 godina u dvorištu zgrade Vlade Srbije, u nameri da se zaustavi proces demokratizacije i modernizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi, piše Fonet.

Đindić je 12. marta 2003. godine u 12 časova i 25 minuta pogođen metkom iz snajperske puške u dvorištu Vlade Srbije, a posle operacije umro je u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije.

Atentat su organizovali pripadnici Jedinice za specijalne operacije (JSO) i Zemunskog klana. Kao vođe grupe identifikovani su nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija i vođe klana Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum.

Na Đinđića je iz zgrade u Ulici admirala Geprata 14, pucao pripadnik JSO Zvezdan Jovanović, koji je, kao i Ulemek, osuđen pred Specijalnim sudom na 40 godina zatvora. Presudu je potvrdio i Vrhovni sud Srbije 29. decembra 2008. godine.

Đinđić je sahranjen 15. marta, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Vlada i predstavnici stranaka odali poštu Đinđiću

Predsednica Vlade Ana Brnabić položila je, zajedno sa ministrima, venac ispred spomen-ploče na ulazu u zgradu Vlade, na mestu gde je ubijen Zoran Đinđić.

Na traci na vencu je ispisano "Dr Zoranu Đinđiću – Vlada Republike Srbije", saopštila je Vlada.

Premijerka i članovi Vlade odali su poštu ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću (izvor: Vlada Srbije, www.srbija.gov.rs)
Premijerka i članovi Vlade odali su poštu ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću (izvor: Vlada Srbije, www.srbija.gov.rs)

Delegacija Demokratske stranke na čelu sa predsednikom Zoranom Lutovcem položila je vence i cveće na grob ubijenog premijera Srbije.

Lutovac je ocenio da je Srbija 18 godina posle ubistva Đinđića bliža propadanju iz '90-ih, nego Evropskoj uniji i da, nažalost, Đinđić nije bio u pravu kada je rekao da se reforme u Srbiji neće zaustaviti njegovim uklanjanjem, navedeno je u saopštenju DS.

"Upravo se to desilo. I simbolički i suštinski reforme su najpre zaustavljene, a potom smo se vratili nekoliko koraka nazad i u pogledu ekonomskih, političkih i pravnih reformi. Nema vladavine prava, slobode medija, niti slobodnih izbora", rekao je Lutovac, prenosi Fonet.

DS će večeras na svom Fejsbuk nalogu, zbog pandemije, prenositi tribinu "Punoletstvo bez Đinđića: Kako bi Srbija izgledala danas da je Đinđić živ?".

I članovi i simpatizeri Nove stranke položili su cveće i vence na grob ubijenog premijera Srbije u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

"Sa idejnom porukom 'Zorane, sviće', koja je zapravo naslovna strana Ekonomske politike od 17. marta 2003. godine, ali ovoga puta u novom svetlu, ističemo da su Đinđićeve ideje vodilje i danas žive i Srbiji i novim generacijama potrebnije više nego ikada", saopštila je Nova, prenosi Fonet.

XS
SM
MD
LG