Linkovi

Godfri na proslavi povodom Dana državnosti SAD: Srbija da živi u miru i blagostanju


Ambasador SAD u Srbji Entoni Godfri tokom online proslave Dana državnosti SAD, u Ambasadi SAD u Beogradu, Srbija, 4. jula 2020. (Foto: Facebook nalog Ambasade SAD)

Amerika želi da Srbija živi u miru i blagostanju i da zauzme zasluženo mesto kao deo evropske porodice naroda, izjavio je u subotu ambasador SAD Entoni Godfri.

Amerika želi da se odliv mozgova zaustavi i da mladi žele da ostanu i ovde rade i da stvaraju nove vrednosti, umesto da traže novi život u inostranstvu, rekao je ambasador ističuči da se SAD nadaju da će Srbija izgraditi političku kulturu u kojoj se slobodno raspravlja o širokom spektru različitih mišljenja.

Na proslavi 244. Dana nezavisnosti SAD koja je organizovana onlajn zbog pandemije, uz poštovanje propisanih mera u sklopu borbe protiv koronavirusa, Godfri, čija je ovo prva proslava tog praznika na poziciji ambasadora u SAD, rekao je da "Amerika želi da pomogne Srbiji da krupnim koracima krene napred, kao lider Zapadnog Balkana, u pravcu željenog članstva u EU".

"Amerika stoji rame uz rame sa Srbijom kao i u proteklih 20 godina sa gotovo milijardu dolara pomoći i četiri milijarde dolara direktnih investicija američkih firmi, koje zapošljavaju preko 20.000 ljudi. U vremi pandemije Kovida, dali smo preko tri milijarde dolara pomoći Srbiji protiv virusa", rekao je on.

SAD bi želele da u ovom regionu bude više dugoročne stabilnosti i prosperiteta, kazao je Godfri i nastavio da se zato specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel nada da će se, uz pomoć privrede i investicija, doći do više normalnosti u odnosima Beograda i Prištine.

Godfri je dodao da je Srbima istorija omiljeni predmet i objasnio zašto misli da prošlost ukazuje da prijateljstvo i partnerstvo Srbije i SAD ima potencijal da bude još jače i dublje.

"Naše nacije treba da budu ponosne na Nikolu Teslu i Mihajla Pupina. Imamo i mnoge druge zajedničke heroje koji nisu toliko poznati, kao Rozali Sloter Morton, Džon Frothingham i stotine dobrovoljaca iz Amerike koji su dolazili da pomognu Srbiji tokom Prvog svetskog rata", ukazao je Godfri.

Odao priznanje na hrabrosti srpskih porodica koje su štitile i spasile 500 američkih i savezničkih pilota i članova posada u Misiji Halijard tokom Drugog svetskog rata, a pomenuo i Davida Vujića i srpskih Apolo sedam, koji su doprineli da čovek sleti na Mesec. Pomenuo je i Jelenu Mekvilijams, rođenu u bivšoj Jugoslaviji, koja je sada na čelu jedne od najmoćnijih finansijskih institucija u Vašingtonu.

"Istina, naše prijateljstvo je bilo i na iskušenjima, najpre devedesetih godina prošlog veka. Ne treba da zaboravimo prošlost, ali se moramo usmeriti na budućnost. Borili smo se i pobeđivali u mnogim bitkama tokom naše zajedničke istorije, zajedno smo pobeidli i neprijatelje jače od Kovida 19 i jačali jednim drugima ideale koji su svima zajednički, a slavimo ih i danas - to su mir, blagostanje i partnerstvo", ukazao je Godfri.

Kako je istakao, borili smo se i pobeđivali u mnogim bitkama tokom naše zajedničke istorije, zajedno smo pobedili i neprijatelje jače od kovid- 19 i jačali jedni druge sledeći ideale koji su nam svima zajednički, a slavimo ih i danas, to su: mir, blagostanje i partnerstvo.

Godfri je obećao da će učiniti sve što može da srpsko-američke odnose dovede do najviše tačke u našoj dugoj istoriji i zahvalio svima onima koji su se poslednjih meseci borili, rizikujući svoje živote, da mi ostanemo zdravi i bezbedni.

Govoreći u situaciji u SAD, Godfri je podsetio da se u toj zemlji vodi borba protiv pandemije koronavirusa, ali i na nemire izazvane ubistvom Afromaerikanca Džordža Flojda. "Mi Amerikanci dobro ćemo ramisliti o svojim problemima. Udružićemo snage, a ovaj trenutak vidimo kao priliku da poboljšamo sebe i naše društvo", rekao je Godfri.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG