Linkovi

Globalna osuda napada u Maliju


Vojnici iz predsednikove garde patrliraju ispred hotela Radison Blu.
Vojnici iz predsednikove garde patrliraju ispred hotela Radison Blu.

Američki predsednik Obama je na samitu ASEAN-a poručio da je užasni napad u Maliju samo pojačao odlučnost da se suprotstavi ekstremizmu, dok je ruski predsednik Putin pozvao na globalnu saradnju u borbi protiv terorizma.

Predsednik Sjedinjenih Država Barak Obama je obraćajući se liderima na samitu ASENA u Kuala Lumpuru, osudio napad na hotel Radison Blu, u glavnom gradu Malija, u kome je ubijena dvadeset jedna osoba i dva napadača.

"Taj užasni čin samo pojačava našu odlučnost da se suprotstavimo tom izazovu", rekao je američki predsednik dodavši da je nasilni islamistički ekstremizam pretnja svetu.

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je izjavio da je globalna saradnja neophodna za suočavanje sa terorizmom posle napada islamističkih ekstremista u Maliju.

Kineski predsednik Ši Djingping osudio je "okrutni i divljački" napad medju čijim su žrtvama troje direktora kineske državne železničke kompanije.

Vlada predsednika Ibrahima Bubakara Keite pojačala je mere bezbednosti na strateškim punktovia oko Bamaka i proglasila desetodnevno vanredno stanje.

Među ubijenima je nekoliko Maležana, šest Rusa, tri Kineza, dva Belgijanca jedan državljanin Senegala i jedna Amerikanka. Opsada hotela je okončana upadom komandosa koji su oslobodili oko 170 talaca od kojih su mnogi bili stranci.

Snage bezbednosti Malija tragaju za više od tri osumnjičene osobe, posle napada.

XS
SM
MD
LG