Linkovi

Opadanje slobode štampe u svetu


Tek svaki šesti stanovnik planete je prošle godine mogao da uživa u prednostima slobode štampe, pokazuje novi izveštaj organizacije Fridom Haus.

Fridom Haus, nezavisna organizacija za praćenje stanja ljudskih prava i sloboda u svetu, objavila je svoj godišnji izveštaj o globalnoj slobodi medija uoči Svetskog dana slobode štampe koji se obeležava u petak. Sloboda medija i štampe je u padu u mnogim delovima sveta.

Tek svaki šesti stanovnik planete je prošle godine mogao da uživa u prednostima slobode štampe. Predsednik Fridom Hausa Dejvid Krejmer kaže da je globalni pad slobode štampe razlog za veliku zabrinutost.

"Slobodna štampa je ključna za demokratski razvoj svake zemlje. Ona služi kao mehanizam kontrole i nadzora, ona otkriva korupciju, promoviše transparentnost, promoviše dobru upravu – i stoga – sloboda štampe je nezamenljiva.”

U izveštaju se navodi da je procenat ljudi koji žive u okruženju slobodnih medija pao na najnižu tačku u više od deset godina, zbog represije autoritarnih režima, političke nestabilnosti i pretnje radikalnih islamista.

Mansur Ali je reporter u plemenskim područjima Pakistana, jednoj od 64 zemlje za koju Fridom Haus ocenjuje da nemaju slobodne medije.

"Bezbednost je najveći problem. Pre samo dva dnaa, moj kolega je povredjen u samoubilačkom napadu, a drugi kolega je ubijen.”

Mali – koji je nekada imao najslobodnije medije u Africi – ove godine je zabeležio najveći pad u slobodi štampe. Iz kategorije “slobodne štampe” prešao je u grupu od 70 “delimično slobodnih” zemalja, posle vojnog puča i osvajanja severnog dela Malija od strane islamskih ekstremista.

U Evropi, Grčka je takodje skliznula u kategoriju delimično slobodnih zemalja. Njeni ekonomski problemi doveli su do masovnog otpuštanja zaposlenih u medijskim organizacijama, i zatvaranja medija.

Na Bliskom istoku, Libija i Tunis su održali napredak u slobodi štampe koji su izvojevali tokom pobuna “arapskog proleća”. Medjutim, u Egiptu je sloboda medija doživela pad i ta zemlja se sada opisuje kao “neslobodna”.

Karin Karlekar iz Fridom Hausa kaže da su za pad sloboda u Egiptu odgovorni brojni faktori.

"Delimično je u pitanju novi ustav, koji je izazvao zabrinutost u pogledu garantovanja slobode izražavanja, zatim polarizacija medija posle predsedničkih izbora, te veliki broj napada na novinare i slučajevi zastrašivanja novinara, posebno od strane islamističkih grupa.”

Uprkos opadanju, u izveštaju je konstatovano poboljšanje u nekim zemljama medju kojima je Burma.

“U poredjenju sa tim gde je zemlja bila pre dve godine, napredak je ogroman, i u tom smislu mogu da kažem da može da služi kao uzor za druge represivne vlade.”

Fridom Haus namerava da nastavi da skreće pažnju na zemlje koje ograničavaju slobodu štampe, dok mediji ne budu slobodni u svim delovima sveta. Medjutim, posle zaključaka najnovijeg izveštaja, pred organizacijom je dug put…















CN-
XS
SM
MD
LG