Linkovi

Pad vrednosti akcija na azijskim berzama


Berza u Kini
Berza u Kini

Vrednosti evropskih indeksa su popodne bile mešovite, dok su američki indeksi porasli na ovonedeljnom otvaranju berze u Njujorku

Vrednosti indeksa na azijskim berzama danas su pale, jer investitori prodaju akcije zbog strepnji povodom nepovoljnih vesti o kineskom industrijskom sektoru i smera u kojem se kreće američka ekonomija.

Vrednosti evropskih indeksa su popodne bile mešovite, dok su američki indeksi porasli na ovonedeljnom otvaranju berze u Njujorku. Američke berze su u petak zabeležile pad vrednosti akcija.

Japanske hartije od vrednosti danas su gubile vrednost širom Azije. Vodeći indeksi Nikei 225 i Topiks izgubili su više od tri odsto vrednosti. Berzanski indeksi u Južnoj Koreji i Australiji su takodje pretrpeli znatne gubitke. Prodaja akcija u Aziji je povećana nakon pada kineskog industrijskog indeksa HSBC na 49,2 odsto u maju, što je najmanja vrednost u proteklih sedam meseci.

Sve vrednosti ispod 50 odsto signališu smanjenje obima ekonomije. Investitori su zabrinuti i povodom nagadjanja da bi američke Federalne rezerve mogle da smanje obiman program kupovine državnih obveznica radi stimulisanja američka ekonomija, nakon niza pozitivnih ekonomskih izveštaja.
XS
SM
MD
LG