Linkovi

Azijske berze beleže pozitivne rezultate


Berzanski posrednici budno prate trendove vrednosti vodećih indeksa
Berzanski posrednici budno prate trendove vrednosti vodećih indeksa

Na kraju današnjeg dana azijske berze su zabeležile pozitivne rezultate, slično jučerašnjem oporavku na Volstritu, koji je u ponedeljak pretrpeo velike gubitke.

Glavni japanski indeks Nikei ostvario je rast od jedan odsto, a berza na Tajvanu zabeležila je porast od tri odsto. Vrednosti deonica na berzama u Hongkongu i Sidneju su već sredinom dana bile za dva odsto više u odnosu na prethodni dan.

Frencis Lun je izvršni direktor fimme Lincien holdings:

„Mislim da su ljudi došli sebi i da nalaze povoljne prilike za zaradu na berzama. Na primer u Hongkongu, deonice su u proseku devet puta beležile porast vrednosti. To je nivo koji nije viđen od prošle decenije. Zbog toga mislim da investitori tragaju za deonicama koje donose zaradu i kupuju ih.“

I američke berze su doživele oporavak posle jučerašnjeg saopštenja Uprave federalnih rezervi, odnosno američke centralne banke, da će još dve godine zadržati kamatu na sadašnjem nivou, koji trenutno varira između 0 i 0,25 odsto. Banka je izrazila zabrinutost zbog daljeg usporavanja oporavka, kao i zbog stagnacije u otvaranju novih radnih mesta.

Mark Čendler je šef za globalnu monetarnu strategiju u firmi Braun Braders Hariman.

„Njihova procena ekonomske situacije je otrežnjavajuća. Oni priznaju da postoje slabosti, za koju se ne tvrdi da su privremene, što je potvrda da postoje strukturalni nedostaci.“

Saopštenje Uprave federalnih rezervi usledilo je posle nekoliko dana opadanja vrednosti deonica na svetskim berzama, kao i odluke agencije za kreditni rejting Standard i Pur da smanji rejting kreditne pouzdanosti Sjedinjenih Država. Zvaničnici američke centralne banke su takođe saopštili da razmatraju druge mere za podsticanje eknomskog oporavka, koje nameravaju da sprovedu.

XS
SM
MD
LG