Linkovi

Optimizam pred medjunarodnu konferenciju o AIDS-u


Aktivisti, stručnjaci i vladini zvaničnici nadaju se da će ostvariti napredak ka cilju okončanja infekcije HIVom i smrti od side.

U najnovijem izveštaju Programa Ujedinjenih Nacija za borbu protiv side, UNAIDS, navodi se da rekordnih osam miliona HIV pozitivnih osoba širom sveta sada dobija spasonosne tretmane protiv virusa koji je uzročnik side, što je povećanje od 20 odsto tokom poslednjih godinu dana.

Na 19. Međunarodnoj konferenciji posvećenoj sidi, koja se u Vašingtonu otvara 22. jula, aktivisti, stručnjaci i vladini zvaničnici nadaju se da će ostvariti napredak ka cilju okončanja infekcije HIVom i smrti od side.

Poboljšanja u prevenciji side i tretmanima tokom poslednjih nekoliko godina su bila ogromna i na konferenciji u Vašingtonu to će biti potvrđeno. Ali ta poboljšanja trebalo bi najviše da služe onima kojima su najpotrebnija i konferencija će se upravo time baviti, kaže doktor Erik Gusbi, koordinator globalnog programa UN za borbu protiv side.

„Da bismo to ostvarili potrebna nam je saradnja sa vladama koje žele da svojim kapacitetima i mogućnostima pokrenu svoje izvore.“

Podaci iz izveštaja UNAIDS-a pokazali su da medjunarodne donacije za borbu protiv side stagniraju ali da je 81 zemlja povećala finansiranje domaćih tretmana za 50 odsto tokom poslednje četiri godine. Mišel Sidibe je izvršni direktor UNAIDS-a.

Zemlje među kojima je i Kina odlučile su da u potpunosti pokrivaju svoje troškove za borbu protiv side. Isto važi za Indiju, Rusiju, Brazil, gde se to nije događalo, i to je ono za šta ja mislim da je novi stav u odgovoru na HIV.“

Sidibe kaže da su zemlje sa najvećim potrebama bile veoma agresivne u pokretanju novih programa za sprečavanje side kod dece, olakšavanjem pristupa antiretroviralnim terapijama i smanjivanjem broja novih slučajeva infekcije.

„Sada je potrebno da održimo te rezultate. Moramo da osiguramo taj novi impuls koji će pomoći zemljama da imaju svoj odgovor, jer iako se zalažemo za iskorenjivanje side, znamo da se to neće dogoditi sutra ujutro.“

Stručnjaci naglašavaju da, uz 35 miliona ljudi koji i dalje žive sa virusom HIV i 2 ipo miliona novoinficiranih prošle godine, treba završiti još mnogo posla. Doktor Entoni Fauči iz američkih Nacionalnih instituta za zdravlje, i pionir u borbi protiv side, kaže da sada postoje medicinska sredstva za okončanje epidemije.

„Sada zavisi od političke volje, entuzijazma i neophodnih resursa da li ćemo moći da to sprovedemo i da podignemo na najviši mogući nivo, odnosno da primenimo ono što znamo da je delotvorno. To znamo zato što je dokazano i nije više stvar nagađanja.“

Aktivisti u borbi protiv side ističu da će ovogodišnja konferencija biti održana na osnovu velikih pobeda u borbi protiv side i sa velikom nadom da je okončanje pandemije side konačno na vidiku.
XS
SM
MD
LG