Linkovi

Izložba dizajna inspirisanog Afrikom


Lauri Stouks Sims, jedan od kustosa izložbe "Globalni projekat"
Lauri Stouks Sims, jedan od kustosa izložbe "Globalni projekat"

Radovi više od stotinu afričkih umetnika i umetnika afričkog porekla, ili jednostavno nadahnutih Afrikom, iz celog sveta, predstavljeni su u njujorškom Muzeju umetnosti i dizajna, pod naslovom „Globalni afrički projekat“.

To je prva afrički fokusirana izložba u Muzeju umetnosti i dizajna, na kojoj su prikazani radovi sa celog kontinenta. Među zastupljenim zemljama su Nigerija, Kenija, Južnoafrička Republika, Senegal, Gana, Mali i Alžir. Međutim, većina izloženih radova je nastala drugde. Razlog je to što mnogi afrički ili Afrikom nadahnuti umetnici i dizajneri danas isto toliko žive i rade u Evropi, dve Amerike ili čak Aziji, kaže kustoskinja Lauri Stouks Sims.

„Tu su i umetnici iz Britanije, Francuske, Italije, Sjedinjenih Država, Kube, Trinidada, Japana i Indije.“

Izložba obuhvata sve, od arhitekture do korparstva, do fotografije, nameštaja, keramike, tekstila, mode i nakita. Neki od radova obrađuju teme rasnog identiteta, afričkog folklora, zagađenja od naftne industrije, side i kraja aparthejda.

Drugi radovi, na primer korpe koje su kolektivni rad žena iz plemena Hutu i Tutsi iz Ruande, opipljivi su znaci pomirenja. Mnogi predmeti na izložbi izgleda da su nastali da bi naprosto bili lepi ili privlačni. Sims kaže da raznovrsnost izbora pokazuje nemogućnost definisanja nekog posebnog „afričkog“ senzibiliteta.

Zdanje njujorškog Muzeja dizajna
Zdanje njujorškog Muzeja dizajna

„Bilo bi vrlo teško reći da je to određena upotreba boje, određena forma, jer autori dolaze iz toliko različitih sredina i porekla da je to zaista nemoguće. Ali neko ko dođe na ovu izložbu misleći da zna o čemu se tu radi i potom ode i shvati da ne zna o čemu je izložba, mora da bude zbunjen, a upravo je to ono što smo i hteli da postignemo.“

Ipak, ona dodaje da su mnogi umetnici sa njom podelili i odgovornost.

„Neprekidno sam imala u vidu način na koji su mi umetnici naglašavali da je ova izložba toliko važna da bi se uzvratilo na sve negativne predstave koje imamo o Africi: rat, genocid, borba za resurse, sida i tako dalje.“

Posetioci su bez razlike oduševljeni.

"Mislim da je zapanjujuće“, kaže ova posetiteljka, dok druge ističu bogatstvo iskustva koje umetnici prenose i „snagu koja vas obuzme kada sve to vidite“, kako kažu.

Umetnička kritičarka lista „Njujork tajms“, Roberta Smit, saglasna je sa takvim ocenama i kaže da je izložba „zaprepašćujuće ambiciozna“, premda dodaje da ima previše „luksuznih“ komada, dok joj nedostaju dizajnerska rešenja važna za život.

Kustoskinja Sims kaže da se Muzej umetnosti i dizajna uvek prvenstveno usredsređivao na estetiku zanatskih i dizajnerskih predmeta. „Globalni afrički projekat“, na kojem je kao kustoskinja radila i Lesli King-Hamond, iz merilendskog Umetničkog instituta, biće otvorena u njujorškom Muzeju umetnosti i dizajna do 15. maja.

XS
SM
MD
LG