Linkovi

Svetski lideri oštro kritikuju nasilje u Libiji


Imigranti iz Severne Afrike na ulasku u Italiju. EU kaže da Libija preti Uniji da će prestati da sprečava ilegalni dolazak imigranata iz severne Afrike u Evropu, ukoliko EU nastavi da podržava proteste protiv vlade

Lideri iz celog sveta traže mirno rešenje nereda u Libiji. Generalni sekretar Arapske lige Amr Musa zatražio je danas prekid nasilja, dodavši da zahteve libijskih demonstranata smatra legitimnim.

I funkcioneri Evropske unije podstiču Libiju da krene prema demokratiji, strahujući za bezbednost svojih državljana u toj zemlji. Jedan funkcioner Evropske unije je danas u Briselu izjavio da Libija preti Uniji da će prestati da sprečava ilegalni dolazak imigranata iz severne Afrike u Evropu, ako Evropska unija nastavi da podržava proteste protiv vlade. Libijska vlada je uručila upozorenje mađarskom ambasadoru u Tripoliju, s obzirom da Mađarska trenutno predsedava rotacionim predsedništvom Unije. Mogući talas imigranata posebno zabrinjava Italiju, s obzirom da je ta zemlja već popularna ulazna tačka za Severnoafrikance koji traže bolji život u Evropi.

Sjedinjene Države su izrazile protivljenje smrtonosnoj upotrebi sile protiv demonstranata, na sastancima sa libijskim ministrom spoljnih poslova Musom Kusom i drugim funkcionerima.

Britanski premijer Dejvid Kameron je izjavio da je smrtonosni obračun libijskih vlasti sa učesnicima antivladinih protesta, "potpuno zaprepašćujući i neprihvatljiv", jer se koriste "najgori oblici represije". Kameron je to izjavio u Kairu, na početku zvanične posete Egiptu.

Generalni sekretar UN-a, Ban Ki Mun, juče je izjavio da će razgovarati sa libijskim rukovodstvom o 'veoma uznemiravajućim izveštajima' iz te naftom bogate zemlje, koja je već više od 40 godina pod strogom kontrolom Moamera Gadafija.

XS
SM
MD
LG