Linkovi

Isplata odštete žrtvama Fukušime


Predsednik TEPCO-a Masataka Šimicu (centar) rekao da duboko žali zbog nesreće koja je pogodila građane greškom njegove kompanije, 15. april 2011.
Predsednik TEPCO-a Masataka Šimicu (centar) rekao da duboko žali zbog nesreće koja je pogodila građane greškom njegove kompanije, 15. april 2011.

Japanska vlada danas je naredila tokijskoj kompaniji za elektrodistribuciju, TEPCO, da počne sa isplatom odštete za gotovo 50 hiljada porodica koje su živele u radijusu od 30 kilometara oko oštećene nuklearne elektrane Fukušima.

Predsednik TEPCO-a Masataka Šimicu rekao je da će porodice primiti odštetu od 12 hiljada dolara, a da će jednočlana domaćinstva dobiti 75 odsto tog iznosa.

“Želeo bih da uputim moje najdublje izvinjenje ljudima Fukušime, pogotovo onima koji su živeli u okolini nuklearne elektrane, zbog toga što smo bili uzrok njihovom ogromnom psihičkom i fizičkom bolu”, rekao je Šimicu.

Japanski ministar industrije je izjavio da bi voleo da kompanija za električnu energiju što pre podeli novčana sredstva oštećenim porodicama, jer bi to omogućilo kratkoročnu pomoć za život svima onima koji su bili primorani da se evakuišu u kratkom vremenskom roku i da sa sobom ponesu samo elementarne potrepštine.

Japanska policija je saopštila da je prema poslednjim podacima u zemljotresu koji je zatim izazvao cunami poginulo 13 i po hiljada ljudi, a da se 14.700 i dalje vodi kao nestalo.

Oko 140 hiljada ljudi koji su evakuisani iz zone povišene radijacije, još uvek se nalaze u privremenim skloništima.

XS
SM
MD
LG