Linkovi

Preminula Elizabet Tejlor


Filmska zvezda Elizabet Tejlor, koja se pred kraj karijere posvetila humanitarnom radu, 1996. je ispred zgrade Kapitola u Vašingtonu pročitala neka od hiljada imena ljudi koji su umrli od side kako bi podigla svest o tom problemu i podstakla dalja istraži

Legendarna holivudska glumica Elizabet Tejlor preminula je danas u 80. godini u Los Anđelesu. Liz Tejlor je pored svoje uspešne glumačke karijere bila čuvena i po svojih osam brakova, kao i humanitarnom radu.

Elizabet Tejlor proslavila se sa svega 12 godina, ulogom u filmu “National Velvet”. Publika je bila očarana njenom ljupkošću, stavom i nestvarnim ljubičastim očima.

Za razliku od druge dece, filmskih zvezda, Liz Tejlor je lako prešla na uloge odraslih. Tokom 1950-ih delila je platno sa nekim od najprivlačnijih holivudskih glumaca ... npr. Montgomerijem Kliftom u filmu “Mesto pod suncem” … ili Džejmsom Dinom i Rokom Hadsonom u filmu “Div”. Ili Polom Njumenom u legendarnom ostvarenju “Mačka na usijanom limenom krovu”.

Kritičari koji su loše ocenjivali glumačko umeće Elizabet Tejlor, ućutkani su pošto je osvojila dva Oskara za glavnu žensku ulogu. Prvog je dobila 1960. za ulogu u filmu “Baterfild 8”.Drugi Oskar pripao joj je za izvanrednu ulogu u filmu “Ko se boji Virdžinije Vulf”, u kojem joj je glumački partner bio Ričard Barton. Elizabet Tejlor upoznala je Ričarda Bartona na snimanju legendarne “Kleopatre”. Dva puta se udavala za njega, ali su se oba braka završila burnim razvodom.

"Svega je bilo previše - voleli smo se previše", rekla je Elizabet Tejlor u jednom intervjuu za TV mrežu Ej-bi-si (ABC).

Većina njenih supružnika su bili bogati i uticajni muškarci – od tajkuna u hotelskoj industriji Konrada Hiltona mlađeg, do producenta Majkla Toda, koji je tragično izgubio život u avionskoj nesreći, sve do pevača Edija Fišera. Njen poslednji izbor, bio je međutim neočekivan – nepoznati stolar Leri Fortenski. Njihovo venčanje održano je na čuvenom imanju “Neverland” pokojnog Majkla Džeksona, dugogodišnjeg prijatelja Elizabet Tejlor.

Nekoliko godina kasnije, Džekson je bio njen pratilac na proslavi njenog 65. rodjendana. Događaj su prenosile brojne TV stanice, a ceremonija je održana svega nekoliko dana pre nego što je Tejlor bila podvrgnuta operaciji benignog tumora na mozgu. To je bio samo jedan od mnoštva ozbiljnih zdravstvenih problema sa kojima se glumica suočavala tokom života. Tejlor se borila i sa težinom, a za bekstvo od stvarnosti često je koristila kombinaciju pilula za mršavljenje i alkohol.

"Konzumirala sam neumerenu količinu alkohola, što je sa lekovima bila smrtna kombinacija", rekla je filmska diva.

Liz Tejlor je bila jedna od prvih javnih ličnosti koja je javno priznala da ima problema sa zavisnošću i potražila pomoć u čuvenoj klinici Beti Ford. Kada je njen prijatelj Rok Hadson preminuo od side 1985. godine, Tejlor je počela kampanju za borbu protiv te bolesti.

"Prateći američku tradiciju, borićemo se uprkos malim izgledima i pobedićemo, jer to je ono što je ispravno", izjavila je Liz Tejlor.

Javnost je decenijama bila fascinirana glumicom Elizabet Tejlor. Od svog detinjstva do statusa kraljice Holivuda, Liz Tejlor je ostala model boginje filma.

XS
SM
MD
LG