Linkovi

Gimnastičarke osudile FBI i nacionalni savez svedočeći o lekaru koji ih je zlostavljao


Američke gimnastičarke Simon Bajls, Mekejla Maruni, Eli Rajsmen i Megi Nikols pred početak pretresa u Kongresu 15. septembra 2021. (Foto: Reuters/Saul Loeb/Pool)

Američka gimnastičarka, olimpijka Mekejla Maroni rekla je članovima Kongresa da se osećala kao da su je agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) izdali, zato što nisu ozbiljno poveli istragu protiv bivšeg lekara nacionalnog gimnastičkog tima Lerija Nasara, iako im je prijavila da ju je seksualno zlostavljao.

Četiri zvezde američke gimnastike, Maroni, Simon Bajls, Eli Rajsman i Megi NIkols svedočile su pred senatskim Odborom za pravosuđe koji istražuje način na koji je FBI vodio istragu.

Maroni je ispričala kako je 2015. godine provela tri sata razgovarajući telefonom sa agentima FBI i prenoseći im detalje svog slučaja, koje nije čula ni njena majka, uključujući opis seksualnog zlostavljanja koje je pretrpela za vreme Olimpijskih igara u Londonu 2012.

Međutim, u julu ove godine je generalni inspektor Sekretarijata za pravosuđe u izveštaju otkrio šta je FBI zaista uradio sa informacijama koje je pružila - godinu i po dana ga nije zaveo kao slučaj i pogrešno je preneto ono što je ispričala.

Olimpijska gimnastičarka Mekejla Maroni svedoči na Kapitol hilu o seksualnom zlostavljanju koje je pretprela od lekara američke reprezentacije Lerija Nasera.
Olimpijska gimnastičarka Mekejla Maroni svedoči na Kapitol hilu o seksualnom zlostavljanju koje je pretprela od lekara američke reprezentacije Lerija Nasera.

"Ne samo da FBI nije zaveo prijavu o zlostavljanju, već su, kada su konačno dokumentovali moju prijavu 17 meseci kasnije, netačno predstavili ono što sam im rekla ", izjavila je vidno ogorčena Maruni.

Višestruka osvajačica zlatnih medalja na olimpijskim igrama Simon Bajls oštro je kritikovala gimnastičku reprezentaciju i FBI zato što su stajali po strani, dok je Nasar zlostavljao nju i stotine drugih mladih sportistkinja.

"Izneverene smo i zaslužujemo odgovore", rekla je Bajls pred senatskim odborom za pravosuđe i dodala: "Imamo osećaj da je FBI žmurio i ignorisao nas".

Eli Rajsman je, u međuvremenu, izrazila frustraciju što nije učinjeno više da se istraži nacionalni savez kao i američki Olimpijski i paraolimpijskih komitet, zato što su godinama zataškavali Nasarove zloupotrebe.

"Zašto nijedna od ovih organizacija nije nikoga upozorila? Američki gimnastički savez i Olimpijski komitet imaju dugu istoriju omogućavanja zlostavljanja zato što su žmurili na slučajeve. Obe organizacije su znale da nas je Nasar zlostavljao mnogo pre nego što je to izašlo u javnost", rekla je.

Gimnastičarka Simon Bajls svedoči pred senatskim Odborom za pravosuđe 15. septembra 2021.
Gimnastičarka Simon Bajls svedoči pred senatskim Odborom za pravosuđe 15. septembra 2021.

"Već godinama pozivamo na kompletnu, nezavisnu istragu zasnovanu na činjenicama, jer žene koje sede pred vama znaju iz prve ruke da se tim organizacijama i njihovim javnim izjavama ne može verovati", rekla je Eli Rajsman.

Pretres na Kapitol hilu je održan pošto je generalni inspektor Sekretarijata za pravosuđe Majkl Horovic u julu objavio izveštaj u kojem je oštro kritikovao FBI zbog loše vođene istrage i serije grešaka koja je omogućila da se zlostavljanje nastavi još mesecima.

Direktor FBI-ja Kristofer Rej rekao je senatskom odboru da su postupci agenata koji su loše vodili istragu "neoprostivi" i objavio da jedan od tih agenata "više ne radi za biro."

"Duboko i iskreno mi je žao", izjavio je Rej, koji je postao direktor biroa u avgustu 2017.

"Ne radi se samo o tome da FBI nije radio svoj posao, sistematski i u više navrata. Takođe je reč o zataškavanju - zataškavanju koje se dogodioa kada su agenti FBI iznosili materijalno netačne izjave i namerno izostavljali neke informacije koje su im prijavljene", izjavio je senator Ričard Blumental, dodajući da je Sekretarijat za pravosuđe odbio da sudski goni agente.

"Nadam se da će Sekretarijat za pravosuđe, čiji su predstavnici pozvani da svedoče, ali su odbili, pokazati hrabrost ravnu vašoj tako što će objasniti zbog čega laži agenata FBI-ja nisu dovela do krivične tužbe", rekao je.

FBI-eva istraga Nasara započela je u julu 2015, pošto je predsednik nacionalnog gimnastičarskog saveza Stiven Peni prijavio optužbe za zlostavljanje FBI-evoj kancelariji u Indijanapolisu.

Ta kancelarija, na čijem je čelu tada bio specijalni agent W. Džej Abot, nije formalno otvorila istragu. FBI je samo intervjuisao jednog svedoka, mesecima kasnije, u septembru 2015, i nije dokumentovao taj intervju u zvaničnom izveštaju poznatom pod oznakom "302", do februara 2017. godine - nedeljama pošto je FBI već uhapsio Nasara u decembru 2016, na osnovu optužnice za posedovanje seksualno eksplicitnih snimaka dece.

Gimnastičarka Eli Rajsman svedoči na Kapitol hilu 15. septembra 2021.
Gimnastičarka Eli Rajsman svedoči na Kapitol hilu 15. septembra 2021.

Kada je nepoznati nadležni specijalni agent konačno zaveo taj razgovor u evidenciju 2017. godine, izveštaj je bio pun "materijalno netačnih informacija i izostavljenihi materijalnih informacija", zaključeno je u Horovicevom izveštaju.

Biro takođe nije prosledio informacije o optužbama državnim ili lokalnim agencijama za sprovođenje zakona.

Horovic je dodao i da je Abot, koji se penzionisao 2018. godine, takođe prekršio FBI-evu politiku konflikta interesa tako što je razgovarao o mogućem zaposlenju sa predstavnicima američkog Olimpijskog komiteta dok je učestvovao u istrazi Nasara.

FBI nije poveo postupak ni protiv Abota, niti drugog neimenovanog agenta koji je napravio velike propuste u istrazi.

Nasar je proglašen krivim u tri odvojena slučaja, i izrečena mu je zatvorska kazna od ukupno 175 godina. Tužioci procenjuju da je seksualno napao stotine žena i devojčica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG